PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić: Čeka nas pojačano naoružavanje

Spremni smo nastaviti dijalog u Briselu, ali nećemo prihvatiti rješenja koja nisu kompromisna, kaže Vučić

Vučić: Predočio kakve će korake poduzeti. Agencije

Ad. A. / RTS

21.9.2021

Savjet za nacionalnu bezbjednost Srbije danas je donio više odluka, zaključaka, prijedloga i preporuka, kazao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije nakon sjednice koja je zakazana zbog najnovijih dešavanja na Kosovu, prenosi RTS.

- Čeka nas pojačano naoružavanje, razgovarali smo o situaciji na Kosovu nakon kriminalne akcije prištinskog režima. Došli smo do zaključaka da će Srbija nastaviti da insistira na očuvanju mira, ali i punoj sigurnosti za srpsko stanovništvo na Kosovu. Spremni smo nastaviti dijalog u Briselu, ali nećemo prihvatiti rješenja koja nisu kompromisna. Ta rješenja bi unižavala Srbiju, u najkraćem njime bi 70 posto onoga što su namjeravali da rade Albanci bi zaboravili na to, ali bi uveli 20 do 30 posto mjera. Odbio sam to zato što sam sit politike svršenog čina i ne može se tako razgovarati sa Srbijom - poručio je Vučić.

Predsjednik Srbije imao je jasne zahtjeve, ali i korake koje kako kaže namjerava poduzeti.

-Povlačenje svih trupa sa sjevera Kosova, povratak na prijašnje stanje, a onda idemo u Brisel da razgovaramo. Ima još jedan uslov, tražimo hitan odgovor od Evropske unije postoji li Briselski sporazum i odgovor ćemo tražiti u narednih 30 dana. Njihovo ćutanje i nedobijanje odgovora nam je jasan znak. Ono zbog čega se pravio Briselski sporazum je zajednica srpskih opština – kaže Vučić.

Dok traje krizna situacija kaže Vučić „da će se snalaziti“.

- Neće uvijek biti svega, ali osnovnih životnih namirnica će biti dovoljno. Neće biti pogroma našeg stanovništva kao 2004. godine i neće biti ni "Oluje" ni "Bljeska" - poručio je Vučić narodu na sjeveru Kosova i najavio da će dodatne mjere biti razmatrane u narednih nekoliko dana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.