NAPETO U REGIONU

Peter Stano o situaciji na Kosovu za "Avaz": Borelj je razgovarao s Vučićem i Kurtijem, pratimo situaciju

Očekujemo da će i Kosovo i Srbija promovirati slobodu kretanja u regionu, kaže Stano za naš portal

Peter Stano: Pozivamo obje strane da budu suzdržane. Agencije

Piše: N. Ajnadžić

21.9.2021

Nakon što su se jučer dodatno zategnuli odnosi između Prištine i Beograda zbog oduzimanja srbijanskih registarskih oznaka na dva granična prijelaza na sjeveru Kosova, Jarinje i Brnjak, mnogi pomno prate razvoj događaja.


Sloboda kretanja kamen temeljac Evropske unije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost koja je održana danas, dok je premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) jučer izjavio da uspostavljanje reciprociteta za izdavanje privremenih tablica nije želja Kosova, već nametanje Srbije.



Peter Stano: Smiriti tenzije. Agencije

Portal “Avaza” tražio je mišljenje Evropske unije o dešavanjima na sjeveru Kosova.

- Jučer smo rekli da je sloboda kretanja kamen temeljac Evropske unije. Očekujemo da će i Kosovo i Srbija promovirati slobodu kretanja u regionu. Nastavljamo dosljedno pratiti situaciju na terenu i pozivamo obje strane da budu suzdržane, da se suzdrže od daljnjih jednostranih akcija i odmah smanje tenzije – kazao je za portal “Avaza” glasnogovornik EU Peter Stano.


Dodao je da EU aktivno radi na rješavanju situacije na svim nivoima.

- Visoki predstavnik Borelj (Joseph Borell, visoki predstavnik EU za vanjske odnose i sigurnosnu politiku op.a.) sinoć je bio u kontaktu i s predsjednikom Vučićem i s premijerom Kurtijem, a specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak i dalje je u Beogradu i nastavlja raditi s obje strane – istakao je Stano.


Spremni smo biti domaćini sastanka u Briselu

Naglasio je da EU poziva obje strane da, uz posredovanje EU, koriste dijalog kao platformu za rješavanje svih otvorenih pitanja između njih, uključujući i slobodu kretanja i registarske tablice.

- Spremni smo biti domaćini sastanka u Briselu u bilo koje vrijeme – zaključio je Stano.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.