PREDSJEDNIK VLADE

Zdravko Krivokapić: Crna Gora će imati 70 posto vakcinisanih do jeseni 2022.

Pandemija Covid-19, stavila je pred izuzetan test naše zdravstvene sisteme, rekao je Krivokapić

Zdravko Krivokapić. Agencije

A. Ka.

22.9.2021

Zdravko Krivokapić, predsjednik Vlade Crne Gore, učestvovao je na globalnom samitu posvećenom borbi protiv Covid-a Generalne skupštine UN.

Iz kabineta kabineta je saopćeno da je „samit bio prilika da se potvrde globalni napori od strane multilateralnih, nacionalnih i globalnih fondova i njihova nepodijeljena spremnost da pruže finansijsku, ekspertsku i tehničku podršku u cilju okončanja pandemije Covid-19.

Video poruka

Krivokapić je u video poruci zahvalio predsjedniku Džo Bajdenu (Joe Biden) na pravovremenoj, globalnoj inicijativi SAD-a usmjerenoj na okončanje pandemije.

- Pandemija Covid-19, stavila je pred izuzetan test naše zdravstvene sisteme, lance snabdijevanja medicinskom opremom i ljekovima, naposljetku i demokratiju. Istovremeno, još jednom je potvrdila važnost međudržavne solidarnosti, regionalne saradnje i savezništava kojima pripadamo u suočavanju sa globalnim izazovima.

U borbi protiv ekonomskih i zdravstvenih posljedica pandemije, potrebne su nam dvosmjerne ulice. Crna Gora je to na vrijeme razumjela, zbog čega je, ne samo primala, već i upućivala pomoć drugim državama – kazao je u svom obraćanju Krivokapić te dodao:

Globalni cilj

- Zadovoljstvo mi je kazati da na nacionalnom nivou, preduzimamo korake iz sva tri segmenta koji su tema Samita, kroz vakcinaciju stanovništva, poboljšanje kvaliteta života i veća ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu. U ovom trenutku, u Crnoj Gori je vakcinisano 41,7 posto punoljetnih građana. U tom smislu, zadovoljstvo mi je potvrditi da ćemo na nacionalnom nivou uspjeti da ispratimo ono što je i globalni cilj ovog Samita – 70 posto vakcinisane svjetske populacije, do septembra 2022. godine.

Uvjeravam vas da će Crna Gora, u skladu sa svojim mogućnostima, nastaviti da bude pouzdan partner u sinergetskom djelovanju u implementaciji zaključaka ovog Samita.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.