PROTOKOL ZA LIJEČENJE

Srbija uvela još dva lijeka protiv korone

Osim tocilizumaba, koji je kao takav već bio u protokolu, ali bez naznake da je riječ o biološkoj terapiji, sada su dodani i lijekovi baricitinib i sarilumab

Srbija uvela biološku terapiju za teške pacijente. Ilustracija

N. Aj. / Kurir.rs

23.9.2021

Srbija je najnovijom, 12. verzijom protokola za liječenje pacijenata zaraženih koronavirusom i zvanično uvela biološku terapiju za teške pacijente, saznaje Kurir.

Osim tocilizumaba, koji je kao takav već bio u protokolu, ali bez naznake da je riječ o biološkoj terapiji, sada su dodani i lijekovi baricitinib i sarilumab.

Kako je navedeno u 12. verziji protokola, biološka terapija se primjenjuje kod pacijenata sa umjereno teškom do veoma teškom kliničkom slikom, koji su hospitalizirani u poluintenzivnoj ili intenzivnoj njezi, i to u slučaju progresije nalaza na plućima i/ili porasta markera zapaljenja, uz prethodno primjenjene druge preporučene terapijske mjere. 

Također, u protokolu je naznačeno da ga "dio vodiča ne preporučuje s obzirom na izostanak dokaza efikasnosti".

Lijek sarilumab. Printscreen

- Indikacija za primjenu je IL-6 = 40 ng/l, uz porast CRP >50 mg/l (ili trostruki porast koncentracije CRP unutar 48 sati, ako ne može da se odredi IL-6) uz znake Covid pneumonije praćene sa = 25 resp/min, SpO2 (pulsnom oksimetrijom) <93% i pO2 <8,66 kPa bez oksigene terapije - piše u 12. verziji protokola.

A to zapravo znači da interleukin 6 (IL-6), jedan od markera zapaljenja, mora da bude najmanje 40 (normalno je 6-7), a CRP, koji također pokazuje zapaljenje, veći od 50 (normalno je obično do 5). Osim toga, da pacijent koji ima upalu pluća ima najmanje 25 udisaja u minutu (normalno je inače 12-18), da je saturacija mjerena na prstu pala ispod 93 i da su loše gasne analize.

Svi ovi lijekovi, inače, koriste se kod Covida-19 kako bi se na koncu pokušalo spriječavanje citokinske oluje, koja može biti smrtonosna. Sva tri lijeka su odranije u upotrebi, koriste se za liječenje različitih oboljenja, a najpoznatiji su po liječenju reumatoidnog artritisa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.