OŠTRO SAOPĆENJE

Rusija pozvala Kosovo da povuče specijalce s granice

Ocijenili su da KFOR i EULEX nisu sposobni ili voljni da ispune svoju funkciju održavanja mira i sigurnosti

Policija Kosova i dalje na Jarinju i Brnjaku. Kosovo online

Ad. A. / RTS

23.9.2021

Moskva je izrazila veliku zabrinutost zaoštravanjem situacije na sjeveru Kosova i pozvala kosovske vlasti da neodložno povuku policijske snage iz tog dijela, prenosi RTS.

-Dalje podizanje napetosti prijeti da izazove ozbiljne probleme i da podrije stabilnost na Balkanu - navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

U saopštenju se također navodi da Rusija „očekuje da će američki i evropski pokrovitelji Prištine na kraju krajeva naći način da otrijeznjujuće utječu na svoje štićenike kako bi se izbjegao destruktivni scenario koji prijeti cijelom regionu“.

Rusko ministarstvo navodi da prištinska policija „pod izmišljenim razlozima“ sprječava kretanje transporta kroz granicu sa centralnim dijelom Srbije“, primjenjujući pri tom „nasilje u odnosu na civile“.

-U suštini, riječ je o pokušaju lokalnih Albanaca da otmu teritoriju sa srpskim stanovništvom, i da uspostave svoju kontrolu. To djelovanje predstavlja provokaciju koja ima za cilj da nastavi sa etničkim čišćenjem i istisne Srbe sa Kosova - navodi rusko MVP.

Ocijenili su da KFOR i EULEX nisu sposobni ili voljni da ispune svoju funkciju održavanja mira i sigurnosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.