MINISTARSTVO SAOPĆILO

SDT formiralo predmet protiv Vasilija Laloševića, Crna Gora pred isključenjem sportista iz svih takmičenja

Lalošević je kontinuirano izbjegavao da se revizija realizira i do danas revizorka nije uspjela da dobije nijedan dokument kako bi mogla da preduzme bilo koju aktivnost za koju je angažovana, saopćeno je

Vasilije Lalošević. Arhiv

N. Aj. / cdm.me

24.9.2021

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore tvrde da je Vasilije Lalošević razriješen sa funkcije v.d. direktora Uprave za sport i mlade, jer je u obavljanju funkcije prekoračio svoja jasno precizirana i definisana ovlaštenja, te je svojim činjenjem doveo u nezavidan položaj sport u cijeloj Crnoj Gori, zbog čega MPNKS kao krovna institucija ima veoma kratak rok da odgovori na više veoma značajnih pitanja koja su od krucijalnog značaja za budućnost i sudbinu sportskih djelatnika u Crnoj Gori, piše portal cdm.me.

U MPNKS tvrde da je u SDT-u formiran predmet protiv Laloševića, ali upozoravaju da je Crna Gora pred isključenjem sportista iz svih takmičenja.

Interni kanali

- Naime, Uprava za sport i mlade je ignorisala Svjetsku antidoping agenciju (WADA) jer nije dostavila Upitnik za prošlu godinu, niti su imali ikakav kontakt sa WADA, zbog čega je agencija internim kanalima pokušavala da stupi u kontakt sa vlastima u Crnoj Gori. Rezultat navedenog je da smo sada pred isključenjem naših sportista iz svih takmičenja, a u slučaju da nas ne isključe, sportisti se mogu takmičiti ali ne pod našom zastavom i himnom - navode u saopćenju.

Odmah nakon ovog saznanja, MPNKS je kontaktiralo WADA koja je imala sjednicu u Montrealu sredinom avgusta ove godine. Na toj sjednici, trebalo je da se donеse odluka o isključenju Crne Gore, međutim, zbog brze reakcije Ministarstva, odluka je odložena.

Za sve ovo vrijeme od sredine avgusta do danas, tvrde u MPNKS, Lalošević nije ništa preduzimao po ovom pitanju.

- U septembru, tačnije 15. septembra, dobili smo nalog da u roku od 21 danа promijenimo Zakon o sportu. MPNKS je u saradnji sa Komisijom za antidoping odmah krenulo u ispunjavanje ovog zadatka i narednih dana ćemo imati spreman dokument koji se traži. Komisija već ima spreman veliki broj potrebnih informacija, pa će rok od 21 danа biti dostižan. Koliko je WADA rigorozna i ozbiljna agencija u svom djelovanju primjer su i tek završene Olimpijske igre na kojima Ruskoj federaciji i njihovim sportistima nije bilo dozvoljeno da se takmiče pod ruskom zastavom i himnom - saopćili su iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Sumnja na nezakonito poslovanje

Ističe se da su protiv Laloševića formirani spisi predmeta kod Specijalnog državnog tužioca u odnosu na njegov status i u odnosu na Odluku o dodjeli sredstava za sprovođenje programa sportskih organizacija u 2021.godinu.

- Lalošević je suprotno Zakonu o sportu Crne Gore koji je važeći bez saglasnosti i učešća MPNKS donio odluku br. 01-2-105-614/21-1142-4 od 26. avgusta. 2021.godine. O postojanju odluke, MPNKS je saznalo sa sajta Uprave za sport i mlade. Zbog sumnje da se radi o nezakonitom poslovanju, MPNKS je angažovalo nezavisnu reviziju dana 1. septembra 2021.godine. Međutim, Lalošević je kontinuirano izbjegavao da se revizija realizira i do danas revizorka nije uspjela da dobije nijedan dokument kako bi mogla da preduzme bilo koju aktivnost za koju je angažovana. Sada su se stekli uslovi da se nezavisna revizija sprovede i izvještaj ćemo dostaviti SDT-u - ističe MPNKS u saopćenju.

Dodaju da to nije jedini konkurs koji je Lalošević sproveo bez učešća MPNKS-a, ali su jedan uspjeli da zaustave, barem bi trebalo da Lalošević taj konkurs nije okončao i novac raspodijelio, što ne bi bilo začudjujuće uzimajući u obzir dosadašnja iskustva sa njim.

- Umjesto da djeluje proaktivno, blagovremeno i u koordinaciji sa rukovodećim kadrom, gospodin Lalošević je kršeći sve zadate rokove i predviđene sastanke od vitalnog značaja djelovao samostalno, zanemarujući sva propisana pravila i procedure, ušao u zonu krivične odgovornosti, te se oglušio o dobru poslovnu praksu i jačanje timskog duha i odlučivanja nanoseći tako značajnu štetu MPNKS, Upravi za sport, i što je najvažnije svim sportistima u Crnoj Gori. Gospodin Lalošević supstituisao je pravo i nije poštovao jasno razgraničenje nadležnosti i odgovornosti u sistemu odlučivanja, te je time nanio dodatnu štetu, koja se mora što prije sanirati, kako bi se našim sportskim djelatnicima obezbijedilo ono što im shodno svim važećim, kako domaćim, tako i međunarodnim pravilima pripada. Ovo je samo jedan dio priče, o ostatku koji pripremamo, javnost i tužilaštvo će biti blagovremeno obaviješteni - piše u saopštenju MPNKS.

Učinjene greške

Shodno načelima pravde i pravičnosti, po zakonu, po moralu, po razumnom rasuđivanju, v.d. direktora Uprave za sport i mlade morao je što hitnije biti razriješen državne funkcije koju je do sada obavljao.

MPNKS će, poručuju, uraditi sve da učinjene greške i propuste ispravi i sanira u najkraćem mogućem roku, kao i da našim sportistima obezbjedimo optimalne uslove za rad i za postizanje vrhunskih rezultata na svim međunarodnim takmičenjima.

- MPNKS nije politička partija, i kod nas su javni funkcioneri promjenljivi, bez izuzetka. Praksa koja izgleda i dalje postoji u partijskom sistemu, čast izuzecima, da je mjera kvaliteta rada nekog u Vladi da li se "dira" u partijsku funkciju ili ne, za MPNKS ne postoji. Mjera rada svakog, bio član partije ili ne, su znanje, profesionalnost, moral. Narod je birao slobodu i slobodu će i da dobije, barem dok je Vesna Bratić na čelu ovog Ministarstva. Vlada Crne Gore, na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem ima jedno pravilo "Nećemo zamjene, hoćemo promjene", tako će i ostati - zaključuju u MPKNS.

Vlada Crne Gore je sinoć saopćila da Lalošević više nije v.d. direktor Uprave i na tu funkciju imenovala Marka Begovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.