SRBIJA

Biserko: Milošević je završio jednu etapu zaokruživanja srpskih teritorija

Ugroženost Srba je floskula kojom se služe, istakla je Biserko

Fu. M.

Sonja Biserko

Foto: Agencije


Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko izjavila je da je Beograd apsolutno skoncentrisan na to da obesmisli sve što Crnu Goru simbolizuje kao nezavisnu, prozapadno orjentisanu državu.

- O tome svjedoči većina srpskih medija koji predstavljaju ključne influensere, zajedno sa tabloidima. Tome doprinose i ljudi iz srpskih akademskih krugova koji, svojim pisanjem tome kako je Crna Gora samo teritorija, doprinose negiranju crnogorske nacije - kazala je Biserko.

Prema njenim riječima, SPC je oduvijek imala ulogu u mobilisanju Srba širom Jugoslavije tako što je oživljanjem žrtava sopstvenog naroda podigla emocije do tog nivoa da svi misle da su ugroženi.

- Ugroženost Srba je floskula kojom se služe. Kao jedina prekogranična i legitimna institucija, crkva Srbije je instrumentalizovana, pa je ustoličenje Joanikija na Cetinju bila prilika da se pokaže snaga Beograda u tom momentu - kazala je Biserko.

Nekadašnji lider Slobodan Milošević je, kako ističe Biserko, završio jednu etapu zaokruživanja srpskih teritorija, dok je sad riječ o drugoj.

- Srbija se vratila na period prije ujedinjenja. Odrekla se svih modernizacijskih rezultata i međunarodna zajednica to počinje da shvata. “Srpski svet” je samo reciklirani termin. Iako je predsjednik Aleksandar Vučić rekao da nikada nije pomenuo termin “srpski svet”, njegovi bliski saradnici poput Aleksandra Vulina sistematski i kontuirano ponavljaju tu tezu i potrebu da aktuelna generacija mora da završi proces ujedinjenja - napominje Biserko za Gradski.me.

Više o temi Sonja Biserko

NA VRH

Podijeli članak na