NESREĆA U ZEMUNU

Vozač koji je autobusom uletio u dječiji park ima 72 godine, nerijetko se radi i po 16 sati

Sekretarijat za javni prijevoz naložio je hitno izjašnjenje prijevoznika kako je došlo do toga da autobus na liniji 45 udari u ogradu dječijeg igrališta

Autobusom uletio u park, povrijeđeno pet osoba. Agencije

Telegraf

25.9.2021

Znam bar trojicu vozača u gradskom prijevozu koji imaju više od 65 godina i rade. Ovako Nebojša Mitrović iz Sindikata vozača GSP Beograd odgovara na pitanje kako to da je za volanom autobusa, koji je jučer uleteo u dječiji park u Zemunu i povrijedio pet osoba, bio čovjek od 72 godine.

- Vozača generalno nema. Ili su otišli preko, ili su otišli na druga radna mjesta, poput kamiona. Odatle mnogo penzionera za volanima. Kod privatnika je to naročito slučaj. Tamo su trenutno dnevnice povećane i puštaju ih da rade i po 16 sati ako hoće - ističe Mitrović.


Vozač pobjegao s lica mjesta. Agencije

Kako on kaže, bilo bi dobro razmotriti zakonske izmjene, jer prema trenutno važećim propisima, autobus mogu da voze i ljudi stariji od 70 godina, samo ako prođu ljekarski pregled i dobiju potvrdu da su sposobni.

- Ne može refleks da bude isti kod čovjeka od 30 godina i čovjeka od 70 godina. Drugi dio rješenja je da se vozači bolje plate i da se tako privuku mlađi da uđu u ovu profesiju ili da bar ne odu u inostranstvo - napominje Mitrović.

Prosjek plaće vozača u GSP sa šest radnih dana sedmično je 70.000 dinara. Ipak, oni koji kod privatnika rade po 16 sati, od ranih jutarnjih sati do večeri, mjesečno mogu da zarade i do 200.000 dinara.

- Oni koji tako rade su žive bombe na točkovima, a odgovaraju za tolike živote. O materijalnoj šteti neću ni da govorim, ali i ona može da bude prilična kad samo pogledate nesreću u Zemunu - zaključuje na kraju Mitrović.

Podsjetimo, vozač autobusa (72) sa linije 45 jučer je nešto prije 14 sati uletio u dječiji parkić u Krajiškoj ulici u Zemunu. Tom prilikom je povrijeđeno pet osoba, od kojih troje djece i dvije djevojke, a skoro sav mobilijar u parkiću je polomljen. Kako su na licu mjesta ispričali očevici, vozač je zaista pobjegao da ga na licu mjesta ne bi linčovali. On je došao sav krvav i u šoku kod dispečera, navodno je dobio turažu i nije mogao upravljati vozilom.


Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati. Agencije

Vozač je prije hapšenja bio u otpravničkoj kućici, gdje su ga policajci štitili. Na ulazu u kućicu su stajala dva policajca i jedna policajka koja im je naredila da zatvore vrata. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu, ubrzo su uhapsili su D. H. zbog sumnje da je izvršio krivično djelo teška djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja. Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu.

Sekretarijat za javni prijevoz naložio je hitno izjašnjenje prijevoznika kako je došlo do toga da autobus na liniji 45 udari u ogradu dječijeg igrališta u Krajiškoj ulici u Zemunu, kao i izvještaj o vanrednom tehničkom pregledu. Kako se precizira u saopćenju, riječ je o vozilu koje obavlja javni linijski prijevoz putnika u okviru konzorcijuma privatnih prijevoznika „Ariva”, prijevoznik „Unakop”. Vozilo je marke Liaz, iz Rusije.

Sekretarijat za javni prijevoz je naredio vanredne tehničke preglede svih vozila prijevoznika „Unakop” i to u što kraćem vremenskom roku, nakon čega je, uz svu dokumentaciju, potrebno da se izvjesti o utvrđenom činjeničnom stanju. Sva vozila u sistemu javnog linijskog prijevoza putnika na teritoriji grada Beograda imaju na svakih šest mjeseci redovan tehnički pregled, podsjeća se u saopćenju Sekretarijata za javni prijevoz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.