SMIRIVANJE TENZIJA

Iz Evropske unije predlažu sastanaka Vučića i Kurtija u Briselu?

U EU napominju da su spremni da posreduju dijalogu dva lidera koji bi se održao u Briselu, a čija bi osnovna tema bila rješavanje trenutne situacije

E. T.

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti

Foto: Agencije


Žosef Borelj (Josep Borrell), šef diplomatije EU i Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, su u telefonskim kontaktima sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, a cilj je hitno spuštanje tenzija na sjeveru Kosova i eventualno održavanje sastanka Vučića i Kurtija u Briselu. 

Ovu informaciju su večeras objavili srbijanski mediji, sedmi dan kako je situacija na dva granična prijelaza Jarinje i Brnjak blokirani. 

- Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak se vratio iz Beograda u Brisel i svi naši napori su usmjereni na spuštanje tenzija i povratak dijalogu - rečeno je Tanjugu u diplomatskim izvorima u Briselu.

U EU napominju da su spremni da posreduju dijalogu dva lidera koji bi se održao u Briselu, a čija bi osnovna tema bila rješavanje trenutne situacije.

Kada je riječ o primjeni Briselskog sporazuma, u krugovima bliskim šefu diplomatije EU za Tanjug naglašavaju da su svi do sada postignuti dogovori u dijalogu Beograda i Prištine na stolu i da ih niko nije povukao.

Dodaje se da su EU, ambasadori Kvinte i SAD potpuno jedinstveni u svojoj poruci da je u interesu i Beograda i Prištine da se situacija na terenu smiri, a da su u suprotnom obje strane na gubitku.

NA VRH

Podijeli članak na