ZBOG DOGAĐAJA NA KOSOVU

Vučić: NATO ima 24 sata, ako ne reaguje, Srbija će reagovati

Dodao je da je Srbija "podigla gotovost", a ne vojsku i policiju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Agencije

N. Aj.

26.9.2021

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, u gostovanju na televiziji Pink govorio je, između ostalog, o dešavanjima na sjeveru Kosova.

Rekao je kako nije riječ ni o kakvom "zveckanju oružjem", već da Srbija ima prava da podiže helikoptere i raspoređuje svoje snage na teritoriji centralne Srbije kako želi.

Dodao je da je Srbija "podigla gotovost", a ne vojsku i policiju.

- Srbija nije ušla na teritoriju Kosova, ne zato što Kosovo ne smatramo svojom teritorijom, već zato što Kumanovskim sporazumom i svim odlukama poslije Kumanovskog sporazuma, zaključno sa otvaranjem administrativnih prijelazima 2011. godine na Jarinju i Brnjaku, nemamo prava da to učinimo. Mi smo i pored toga rekli nedvosmisleno - "Mi sa našim trupama nećemo ulaziti, ne želimo da ugrozimo mir ni na koji način. Nama je mir najpotrebniji. Čekat ćemo vas, 24 sata da kao NATO reagujete, tek ako se poslije toga nastavi pogrom našeg stanovništva, Srbija će reagovati i neće dozvoliti ono što se dešavalo 1995. i 2004. godine". Bio sam veoma precizan. Tri tačke su do toga. I kao što vidite ja o njima javno govorim. I siguran sam da su me ljudi u NATO-u dobro razumjeli i da će preduzeti sve mjere da zaštite srpsko stanovništvo. Mi smo mali narod i nemamo više toliko ognjišta da bismo mogli da ih rasipamo i rasturamo, kao što su nam ih rasturali drugi, nerijetko, ili pomalo i uz pomoć nesposobnih političara u Srbiji - rekao je Vučić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.