VELIKA AKCIJA

Europol razbio balkanski kartel koji je Evropu opskrbljivao kokainom

Optužen je 61 član kriminalne organizacije, zaplijenjeno je 2,6 tona kokaina, 324 kilograma marihuane, 612 hiljada eura u kešu, devet luksuznih automobila i pet motora

H. J. I.

Zaplijenjeno je 2,6 tona kokaina

Foto: Ilustracija


Nezapamćena međunarodna operacija u kojoj je učestvovalo 8 zemalja rezultirala je podnošenjem krivičnih prijava protiv 61 osumnjičenika iz balkanskog narkokartela koji je Evropu oprkrbljivao kokainom.

Od optuženih članova kriminalne organizacije, njih 23 je uhapšeno (13 u Španiji i 10 u Sloveniji), zaplijenjeno je 2,6 tona kokaina, 324 kilograma marihuane, 612 hiljada eura u kešu, devet luksuznih automobila i pet motora.

U protekloj godini u okviru Operativne radne grupe između Španije, Hrvatske, Srbije, Njemačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Sjedinjenih Država i Kolumbije provedeno je niz akcija uz koordinacijske napore predvođene Evropskim centrom za ozbiljni i organizirani kriminal (EUROPOL).

Ova izuzetno mobilna kriminalna organizacija imala je podružnice aktivne u nekoliko evropskih zemalja i sastojala se uglavnom od kriminalaca iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije.

Europol je u julu 2020. godine osnovao Operativnu radnu grupu kako bi okupio sve uključene zemlje radi koordinacije zajedničke strategije za rušenje cijele mreže. Od tada je Europolu omogućen kontinuirani razvoj i analiza obavještajnih podataka za podršku terenskim istražiteljima.

Uhapšen i policijski službenik koji je sarađivao sa kartelom

Španski istražitelji su kroz saradnju s međunarodnim kolegama saznali da je kartel za ovo proljeće pripremao uvoz velikih količina kokaina, više od 1,25 tone, iz Južne Amerike u Evropu, pa su proveli nadzor kriminalaca tokom višestrukih putovanja između dva kontinenta. Otkrili su kako su u martu u Španiju doputovala dvojica čelnika kartela kako bi pripremili dolazak pošiljke droge.

Europol je dvojicu vođa, koji su do tada izbjegavali lično sudjelovati na sastancima, smatrao visokovrijednim metama te su u ranim jutarnjim satima 10. marta pripadnici španske nacionalne policije (Policia Nacional) izvršili istodobne racije u četiri grada (Taragoni, Barseloni, Geroni i Valensiji). Uhapsili su 13 osoba, uključujući dvojicu vođa, kao i policijskog službenika koji je sarađivao s kartelom.

Španski istražitelji razbili su i alternativne izvore prihoda kartela, kao što su proizvodnja i trgovina marihuanom i prodaja luksuznih vozila.

Preostalih 10 osumnjičenih uhapšeno u Sloveniji

Preostalih 48 pripadnika kriminalne grupe nadležnim tijelima je prijavila slovenska nacionalna policija u naknadnoj akciji u maju ove godine. Od privedenih uhapšeno je ukupno 10 osumnjičenih, a tereti ih se za uključenost u raspačavanje kokaina i marihuane u Evropi.

Ispred BiH je učestvovala Federalna uprava policije, a pored njih, bile su uključene policijske snage iz Španije, Slovenije, Srbije, Njemačke, SAD i Kolumbije. Europol je od osnivanja radne grupe kontinuirano osiguravao najnovije obavještajne podatke i analize, kao pomoć istražiteljima na terenu.

Radna skupina bila je dio Europolove strategije u borbi protiv teškog i organiziranog kriminala koji dolazi sa Zapadnog Balkana.

Više o temi Europol

DANAŠNJI DNEVNI AVAZ
Raspad BiH ne dolazi u obzir
NA VRH

Podijeli članak na