KOSOVO

Prijelazi Jarinje i Brnjak već 12. dan u blokadi, čeka se realizacija sporazuma iz Brisela

Navodno su pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije ROSU tokom smjene na prijelazu Brnjak oštetili desetak srbijanskih automobila

Policijske snage još su na prijelazima između Kosova i Srbije. Agencije / Arhiv

Avaz.ba

1.10.2021

Prijelazi između KosovaSrbije Jarinje i Brnjak i dalje su blokirani što znači da je već 12. dan blokade.

U Briselu su u četvrtak Beograd i Priština, uz posredovanje EU, postigli sporazum o registarskim tablicama, prema kome bi specijalne jedinice kosovske policije trebalo da se povuku s Jarinja i Brnjaka, a barikade budu uklonjene.

Specijalne jedinice kosovske policije bi trebalo da napuste prelaze u subotu od 8 do 16 sati, a u međuvremenu njihove pozicije da preuzmu snage KFOR-a, da bi sačuvale sigurnost okruženja i slobodu kretanja.

Prethodna noć na barikadama je protekla mirno, a okupljeni su oko vatre i u šatorima vrijeme provodili u razgovoru, piše Kosovo online.

Međutim, navodno su pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije ROSU tokom smjene na prijelazu Brnjak oštetili desetak srbijanskih automobila, navodi Kosovo online.

To je na Facebook profilu komentirao potpredsjednik Srpske liste Igor Simić navodeći da se isto dogodilo i na prijelazu Jarinje kada su ogrebana i privatna vozila novinara.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.