DEBLOKADA PRIJELAZA

Počelo povlačenja jedinica ROSU-a sa sjevera Kosova, italijanski i poljski pripadnici KFOR-a zauzeli položaje na Jarinju

Od utorka, 5. oktobra će u primjeni biti drugi dio dogovora o registraskim oznakama, kojim je predviđeno da se prelijepe stikeri preko oznaka Srbije i "RKS"

Uskoro deblokada prijelaza Jarinje i Brnjak. Kosovo online

N. Aj.

2.10.2021

Na administrativnim prijelazima Jarinje i Brnjak jutros je počela primjena dogovora Beograda i Prištine, kojim je predviđeno povlačenje specijalne jedinice ROSU, deblokada prijelaza i razmještanje pripadnika KFOR-a.

Pripadnici KFOR-a će, u skladu sa dogovorom, u narednih 15 dana nadgledati administrativne prijelaze. Italijanski i poljski pripadnici KFOR-a već su zauzeli položaje na Jarinju, i sada se čeka povlačenje specijalnih kosovskih policijskih snaga, kao i okupljenih građana i teške mehanizacije koja je iskorištenja za blokadu.

Bez provokacija

Građani koji su od 20. septembra držali u blokadi prelaze Jarinje i Brnjak tokom noći su deblokirali jednu traku puta kako bi do prijelaza nesmetano stigli pripadnici KFOR-a.

Predsjednik opštine Leposavić Zoran Todić rekao je jutros novinarima da će Srbi ostati pripravni kako bi reagovali u slučaju da dođe do bilo kakvog kršenja dogovora o povlačenju jedinica Rosu.

Todić je naveo da tokom noći nije bilo incidenata i da se nada da će povlačenje pripadnika ROSU biti sprovedeno bez provokacija i incidenata.

Trajno rješenje

Od utorka, 5. oktobra će u primjeni biti drugi dio dogovora o registraskim oznakama, kojim je predviđeno da se prelijepe stikeri preko oznaka Srbije i "RKS".

Ovaj režim naljepnica primjenjivat će se kao privremena mjera, a trajno rješenje bi u narednih šest mjeseci trebalo da pronađe radna grupa, čiji će prvi sastanak biti održan 21. oktobra u Briselu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.