SMIRIVANJE TENZIJA

Kosovo: Nakon 13 dana tenzija, ROSU se povukao s Jarinja

Sve vrijeme na licu mjesta bili su prisutni vojnici KFOR-a koji su zaduženi da osiguraju mir i sigurnost, a područje su nadlijetali helikopteri

N. Aj. / Anadolija

Specijalne jedinice kosovske policije su se udaljile sa puta ka graničnom prijelazu Jarinje između Kosova i Srbije, nakon što su građani uklonili i šatore u kojima su sjedili tokom protesta zbog reciprociteta na tablice još od 20. septembra, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon specijalaca i građani su krenuli da se razilaze. Oni su uzvicima "Srbija, Srbija" ispratili specijalce. Time je završen proces uklanjanja blokada i povlačenja kosovskih specijalaca, dogovoren u Briselu.

Granični prijelazi na sjeveru Kosova Jarinje i Brnjak trebali bi biti pušteni za promet vozila u ponedeljak kada počinje dogovoreni režim naljepnica.

Ranije su nakon više od sat pregovaranja, lokalni Srbi su uklonili i zadnji sporni kamion na kome je transparent "Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština", a koji se nalazio pored puta kod graničnog prijelaza Jarinje između Kosova i Srbije.

Prethodno su danas oko 12 sati uklonjeni kamioni koji su bili parkirani u jednoj traci puta. Međutim, policija je insistirala da se ukloni i posljednji kamion kako bi se i oni povukli s puta.

Sve vrijeme na licu mjesta bili su prisutni vojnici KFOR-a koji su zaduženi da osiguraju mir i sigurnost, a područje su nadlijetali helikopteri.

Prema dogovoru Prištine i Beograda postignutom u četvrtak u Briselu, KFOR će na graničnim prijelazima na sjeveru Kosova, Jarinje i Brnjak ostati oko dvije sedmice. Rok za povlačenje obje strane je danas do 16 sati.

Prema dogovoru postignutom uz posredovanje Evropske unije, u ponedjeljak počinje primjena režima naljepnica sa obje strane granice, odnosno naljepnicama će se prekrivati državni simboli na registarskim tablicama i Kosova i Srbije.

NA VRH

Podijeli članak na