KOSOVO

Samoopredjeljenje: Dok smo mi na vlasti neće biti zajednice srpskih opština

Pokret Samoopredjeljenje upozorava da će se reciprocitet prema Srbiji primijeniti i u drugim oblastima, osim registarskih oznaka vozila

Fu. M.

Jasan stav Samoopredjeljenja

Foto: Agencije


Pokret Samoopredjeljenje Kosova poručilo je da neće osnivati takozvanu zajednicu srpskih opština, uprkos međunarodnim zahtjevima i pritiscima.

- Pokret Samoopredjeljenje ima jasan stav u vezi sa zajednicom srpskih opština. Ova tačka sporazuma koja je sklopljena u prošlosti je u problemu s Ustavom Kosova. Smatramo da je taj prijedlog za osnivanje ovog entiteta štetan za unutrašnje funkcionisanje Republike Kosova, krši bitne elemente naše države. Pokret Samoopredjeljenje već je formirao politički stav prema ovom prijedlogu, a to je da neće postojati zajednica srpskih opština na Kosovu, sve dok je pokret Samoopredjeljenje na vlasti - rekao je član Predsjedništva pokreta Samoopredjeljenje Artan Abraši.

Pokret Samoopredjeljenje upozorava da će se reciprocitet prema Srbiji primijeniti i u drugim oblastima, osim registarskih oznaka vozila.

Navode da će reciprocitet biti glavni pristup u odnosima Kosova prema Srbiji i da će sve tarifne i političke barijere istom mjerom uzvratiti Srbiji.

Abraši navodi da će prvo napraviti ravnotežu postignutih sporazuma u Briselu, a zatim će sve barijere i prepreke koje Srbija pravi Kosovu, isto koristiti i Kosovo.

- Reciprocitet će biti glavni pristup kako će se Kosovo odnositi prema Srbiji. Moramo prvo napraviti balans do sada postignutih sporazuma u Briselu, vidjećemo koji se sporazumi sprovode, koje su barijere i prepreke koje Srbija ima prema Kosovu, bile one tarifne ili političke barijere. Kosovo će zatim istom mjerom uzvratiti Srbiji. U slučajevima kada vidimo da postoji promjena pristupa, to će se odraziti i sa naše strane. Reciprocitet je jedini i pravi pristup s kojim ćemo se suočiti sa Srbijom - kaže Abraši.

NA VRH

Podijeli članak na