UOČI SASTANKA

Krivokapić predstavlja plan rekonstrukcije Vlade?

Stavovi GP URA i ostalih partija ostaju suprotstavljeni, ali se svi slažu da je potrebno što hitnije izglasavanje novog Tužilačkog savjeta

Sutra sastanak i konačan odgovor. Agencije

A. Ka. / Vijesti.me

5.10.2021

Vlada premijera Zdravka Krivokapića za dva mjeseca trebalo bi da proslavi prvi rođendan. Za 10 mjeseci postojanja, skoro da nije bilo perioda, a da se nije govorilo o njenoj rekonstrukciji. Eksperti, političari ili mješovito, pitanje je na koje bi premijer sutra mogao da da konačan odgovor, kada u se podne u Vladi sastane sa liderima partija većine, piše Vijesti.me.

Demokratski front i Demokratska Crna Gora traže značajno proširenje kabineta na 18 resora i tri potpredsjednika.

Konkretni prijedlozi

- Ja očekujem da stvari idu u jednom pozitivnom pravcu, očekujem da se sjedne za sto, i očekujem da se daju neki konkretni prijedlozi i da se stvari pomjere unaprijed - rekao je za TV Vijesti poslanik Demokrata Dragan Krapović.

Tvrdi da ih ne zanimaju fotelje, ali nije da ne bi imali kadra.

- Svakako imamo jednu zavidnu kadrovsku bazu, i mislimo da možemo da odgovorimo na određenim pozicijama jako kvalitetno - naveo je Krapović.

Ipak za želje DF-a i Demokrata potrebna je podrška 41 poslanika, a nje nema bez Građanskog pokreta URA.

- U ovom trenutku mi smo daleko od toga da možemo reći da imamo podršku 41 poslanika - rekao je za TV Vijesti poslanik GP URA Miloš Konatar.

Za URU - priča o povećanju broja ministarstava može, ali ne i da nova ili stara mjesta pokrivaju političari.

Bilo kakvo unaprijeđenje rada vlade isključivo se može desiti u skladu sa principom na kojem vlada trenutno postoji a to je ekspertsko-nestranački princip".

Konatar poručuje da ih novi politički momenat odnosno sporazum DF-a i Demokrata, ni na koji način ne obavezuje.

- Ova vlada funkcioniše do momenta dok joj se ne izglasa nepovjerenje. Dakle, nepostizanje dogovora oko rekonstrukcije Vlade Crne Gore, ne znači da je vlada pala I da mi idemo na nove izbore. Ja ne vjerujem da će bilo ko u ovom trenutku oboriti vladu Crne Gore - rekao je Konatar.


Izglasavanje novog Tužilačkog savjeta

Izglasavanje novog Tužilačkog savjeta

Oko jedne stvari, URA i Demokarte ipak se slažu. Prioritet svih prioriteta je izglasavanje novog Tužilačkog savjeta.

- Potrebno je da imamo poltički nepristrasan i neutralan tužilački savjet. Samo takav tužilački savjet može odgovoriti na ono što su potrebe ovog društva - rekao je Krapović.

Konatar je rekao i da je "afera" oko Pandora papira, i sve što se radi u Crnoj Gori "više nego jasno da je nama izglasavanje novog tužilačkog savjeta, reforme u tužilaštvu, više nego nepohodno".

Nakon sutrašnjeg sastanka kod premijera možda će neke stvari biti jasnije, a ako URA ostane pri stavu da ne želi poltičare u Vladi, ostali mogu eventualno tražiti izglasavanje nepovjerenja ali im je za tako nešto potrebna podrška DPS-a, a moguća je i neka prelazna vlada i vanredni izbori.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.