UOČI SAMITA U LJUBLJANI

Ursula fon der Lajen: Zemlje zapadnog Balkana su dio jedne porodice s EU

Evropski lideri potvrdit će privrženost procesu proširenja uopće

N. Aj. / Srna

6.10.2021

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. AGENCIJE

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) poručila je zemljama zapadnog Balkana da su dio jedne porodice s EU, javio je Reuters.

Ona je novinarima po dolasku na samit s liderima Zapadnog Balkana u Brdu kod Kranja u Sloveniji rekla da EU želi zemlje regiona u svom sastavu.

- Poruka je to da je Zapadnom Balkanu mjesto u EU. Želimo ih u Uniji. Mi smo jedna evropska porodica - izjavila je Von der Lajen.

Istaknula je da EU i zapadni Balkan imaju zajedničku historiju i vrijednosti te da je prilično uvjerena da dijele istu sudbinu.

Lideri EU sastaju se danas na Brdu kod Kranja u Sloveniji kako bi uvjerili šest zemalja zapadnog Balkana da se mogu pridružiti Uniji kada dostignu standarde bloka, objavila je ranije agencija AP.

- Evropski lideri potvrdit će privrženost procesu proširenja uopće, ali će napredak biti zasnovan na kredibilnim reformama partnera te poštenim i strogim uslovima, kao i principu pojedinačnih zasluga - navodi se u nacrtu.

U nacrtu, u koji je AP imao uvid, naglašena je važnost mogućnosti EU da održi i produbi sopstveni razvoj i osiguraju kapacitet za integrisanje novih članica.

AP je napomenuo da je malo vjerovatno da će predsjednici i premijeri zemalja EU dati bilo kakav signal u vezi s tim kada bi zemlje Zapadnog Balkana mogle napredovati na evropskom putu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.