POKRET NESVRSTANIH

Gutereš iz Beograda poručio: Želimo da stanovnike svih zemalja dovedemo do visokog procenta vakcinisanosti

Gutereš je ukazao da je neophodno pojačati i aktivnosti kako bi se smanjili zagađenje, gubitak radnih mjesta i kako bi se pojačala borba protiv klimatskih promjena, u čemu treba pomoći manje razvijenim zemljama

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš. Arhiv

N. Aj. / Srna

11.10.2021

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Guterres) rekao je da Pokret nesvrstanih ima ključnu ulogu u svijetu, te ukazao na globalne izazove bez presedana, posebno izdvojivši borbu protiv koronavirusa, pri čemu je naglasio potrebu za povećanjem procenta vakcinisanih u svijetu.

Obraćajući se video-porukom učesnicima skupa Pokreta nesvrstanih u Beogradu povodom 60 godina ovog pokreta, Gutereš je pozvao države da pojačaju aktivnosti u borbi protiv klimatskih promjena, kao i na ukidanje i uništavanje nuklearnog oružja i oružja za masovno uništenje.

Gutereš je rekao da već dugo pokušava da progura plan globalne vakcinacije, ali da, zbog neujednačene distribucije vakcina, dolazi do smrti ogromnog broja ljudi.

- Želimo da stanovnike svih zemalja dovedemo do visokog procenta vakcinisanosti. Bitno je da strategiju koju imamo pretvorimo u realnost - naveo je Gutereš.

On je naglasio da je potrebno ubrzati rješavanje problema u svijetu kako bi se ostvarilo sve što je zacrtano u Strategiji UN-a za 2030. godinu, ali i pitanja otplaćivanja i otpisivanja dugova za zemlje sa niskim prihodima jer dužnički odnosi dovode zemlje u teške situacije.

Gutereš je ukazao da je neophodno pojačati i aktivnosti kako bi se smanjili zagađenje, gubitak radnih mjesta i kako bi se pojačala borba protiv klimatskih promjena, u čemu treba pomoći manje razvijenim zemljama, te da je značajno zagovarati ukidanje i uništavanje nuklearnog oružja i oružja za masovno uništenje.

- Važno je da međunarodna saradnja i multilateralizam budu od primarnog značaja. Akcije trebaju da budu usmjerene tako da imaju u vidu buduće generacije i tako da bude ojačano povjerenje. To je zajednička agenda - rekao je Gutereš.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.