RAZLIČITI STAVOVI

U toku sjednica Vijeća sigurnosti o događajima na sjeveru Kosova

Ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković optužio je kosovske vlasti da su odgovorne za destabilizaciju situacije na sjeveru Kosova

Vijeće sigurnosti UN-a. Agencije

Fu. M.

15.10.2021

Šef Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) Zahir Tanin izjavio je da su nedavni incidenti na Kosovu produbili nepovjerenje između zajednica, zbog čega je sada dijalog pod okriljem Evropske unije imperativ.

Tanin je na redovnoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o Kosovu, koja se održava danas, rekao da su posljednji incidenti na Kosovu bili posljedica nedostatka političkog razumijevanja i komunikacije, navodi RSE.

- Imajući u vidu historiju razgovora o slobodi kretanja vođenih tokom godina, uz posredovanja EU, ono što bi trebalo da bude normalno u desetogodišnjoj komunikaciji, nije se dogodilo - rekao je Tanin.

Sjednica se održava dva dana nakon nove krize na sjeveru Kosova, gdje su 13. oktobra lokalni Srbi protestovali zbog akcije policije protiv krijumčarenja robe.

Kosovo za pregovaračkim stolom

Srbiju je na sjednici Vijeća sigurnosti predstavljao šef diplomatije Nikola Selaković, a Kosovo predsjednica Vjosa Osmani.

Osmani je rekla na sjednici da je ta država u dijalogu sa Srbijom i da je Kosovo zagovornik mira.

- Kosovo je bilo, jeste i bit će prisutno za pregovaračkim stolom, i aktivno će se uključiti u dijalog čiji je krajnji cilj međusobno priznanje. Ono što nije cilj je da dijalog spašava lične karijere političara u Srbiji - rekla je ona.

Dodala je da Srbija mora "shvatiti da se realnost nezavisnog Kosova neće promijeniti".

Ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković optužio je kosovske vlasti da su odgovorne za destabilizaciju situacije na sjeveru Kosova.

- Očigledno je da Priština pokušava da izbriše deset godina dijaloga koji je jedini način da se riješe otvorena pitanja - kazao je Selaković.

Ukidanje misije UNMIK-a

Predstavnici stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija ukazali su na sjednici potrebu nastavka dijaloga Beograda i Prištine i iznijeli suprotstavljene stavove o budućnosti UNMIK-a.

Predstavnici SAD i Velike Britanije su ponovo pozvali na okončanje te misije UN-a, dok su Rusija i Kina izrazile podršku njenom daljem radu.

Predstavnik SAD pri UN-u rekao je da Misija UN-a na Kosovu nije učestvovala u smirivanju situacije na terenu prilikom nedavnih tenzija na sjeveru Kosova i dodao da podrška koju je KFOR pružio pokazuje da je UNMIK ispunio svoju ulogu.

Ambasador Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja izjavio je da Priština "ne odustaje od zastrašivanja Srba, u pokušaju da ih otjera sa Kosova" i pozdravio "odgovorno ponašanje" Beograda "koji se u potpunosti pridržavao Rezolucije 1244".

Predstavnica Francuske pri UN-u navela je da je najnovija kriza na sjeveru Kosova pokazala da nema alernative dijalogu.

Predstavnik Kine je kazao da Peking ima postojan stav prema kosovskom pitanju, da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.