PREMIJERKA SRBIJE

Brnabić: Neće biti potpisana nezavisnost Kosova

Brnabić je navela da postoje razni pritisci i da će ih biti i u budućnosti u vezi sa rješenjem pitanja Kosova

Premijerka Srbije Ana Brnabić. Agencije

A. Ka. / Srna

16.10.2021

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da ne bi potpisala priznanje nezavisnosti Kosova ako bi se takav dokument našao na njenom premijerskom stolu, te da vjeruje da je moguć historijski dogovor Srbijanca i Albanaca.

Brnabić je navela da postoje razni pritisci i da će ih biti i u budućnosti u vezi sa rješenjem pitanja Kosova, ali i da svi znaju da predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću ne mogu davati ultimatume, servirati rješenja i ponašati se kao da je Srbija njihova ili bilo čija gubernija.

Ona je za "Večernje novosti" rekla da iz SAD i EU nisu poručili da nema članstva Srbije u EU bez priznavanja Kosova već da nema članstva bez dugoročnog rješenja za kosovsko pitanje.

Prema njenim riječima, Srbiji je u interesu da se riješi ovaj zamrznuti konflikt, da se nađe kompromis, kao i da ostane na evropskom putu.

Kada je riječ o pojedinim kritikama iz regiona da je Srbija nedavni samit Pokreta nesvrstanih u Beogradu iskoristila da ojača pozicije u vezi sa Kosovom, ali i za stvaranje "srpskog svijeta", Brnabić je rekla da se ne obazire na maliciozne komentare, te da vjeruje u saradnju i bolju budućnost.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.