PORUKE

Nova kriza s plinom u Evropi: Rusija poziva EU na pregovore

Nedavno je predsjednik Vladimir Putin pozvao na hitno puštanje u rad plinovoda Sjeverni tok 2

Z. K. / Jutarnji list

Novak: Spremni smo na dijalog

Foto: Avaz


Rusija ne isključuje mogućnost nove krize s plinom u Evropi i poziva EU na pregovore, izjavio je danas Aleksandar Novak, potpredsjednik vlade zadužen za energetska pitanja.

- Ne isključujem mogućnost da se takva situacija ponovi. Spremni smo na dijalog - rekao je Novak i pozvao čelnike Evropske unije na pregovore.

Rast cijena

Po Novaku, u evropskim spremištima nedostaje oko 25 miliona prostornih metara plina i on smatra da bi se po tom pitanju nešto trebalo učiniti.

Svjetska energetska supersila opetovano odbacuje odgovornost za rast cijena i, kako tvrdi Novak, Rusija ispunjava svoje ugovorne obveze. Isporuke na svjetska tržišta su porasle za čak 15 posto u odnosu na prethodnu godinu te je i sama Rusija u 2021. potrošila više plina nego inače. Novak to pripisuje hladnoj zimi i oporavku privrede.

Nedavno je predsjednik Vladimir Putin pozvao na hitno puštanje u rad plinovoda Sjeverni tok 2, koji bi prirodni plin dovodio iz Rusije preko Baltičkog mora u Njemačku. Novak smatra da bi isporuke tim plinovodom umanjile zabrinutost na usijanom plinskom tržištu.

Plinovod je dovršen, no njemačke vlasti tek trebaju izdati upotrebnu dozvolu.

Sjeverni tok 2

Krajem septembra neki njemački mediji, poput Deutsche Wellea, izvijestili su da su Rusi, želeći prisiliti Brisel na prihvatanje Sjevernog toka 2, umjetno izazvali nezapamćeni rast cijena plina na svjetskom tržištu, koje su odletjele u nebo na fantastičnih gotovo 1.000 dolara za hiljadu prostornih metara plina.

Time se, upozorili su njemački mediji, stvara umjetni deficit plina, a s druge strane, azijske zemlje su ovog ljeta kupile velike količine ukapljenog plina, pa ga je u Evropi bilo puno manje, a ovdašnji LNG terminali uglavnom su radili smanjenim ili nikakvim kapacitetom.

Propusna moć Sjevernog toka 2 je 55 milijardi prostornih metara plina godišnje.

Više o temi Aleksandar Novak

POSTIGNUT DOGOVOR
Dogovor: Naftaši zavrću slavine
NA VRH

Podijeli članak na