SEDAM BIRAČKIH CENTARA

Lokalni izbori na Kosovu: Veliki odziv građana

Glasanje protječe bez ikakvih problema

U toku izbori. Kosovo online

A. Ka. / Kosovo online

17.10.2021

Lokalni izbori na Kosovu, u kojima se u 38 općina biraju gradonačelnici i općinske skupštine počeli su jutros. Tačno u sedam sati u Sjevernoj Mitrovici su otvorena 23 biračka mjesta, raspoređena u sedam biračkih centara.

Kako piše Kosovo online, Mitrovčani su od samog početka rada svih biračkih mjesta krenuli da glasaju i za sada sve prolazi u skladu sa procedurom i bez ikakvih problema.

Predsjednik Općinske izborne komisije Slobodan Dimitrijević rekao je u obraćanju medijima da su sva biračka mjesta u sedam biračkih centara otvorena na vrijeme.

Dimitrijević je istakao da za sada glasanje protječe bez ikakvih problema. On je dodao da svoje biračko pravo mogu da iskoriste svi punoljetni građani koji su upisani u birački spisak, a koji imaju kosovska lična dokumenta, čak i ako im je istekao rok važenja do šest mjeseci, zbog poznatog problema oko izdavanja kosovskih dokumenata.

U ovom gradu, u kojem se za mjesto gradonačelnika i većinu u lokalnom parlamentu bore tri politička subjekta – srpski predstavnici okupljeni oko Srpske liste i Građanske inicijative "Srpski opstanak“, kao i Građanska inicijativa "Mitrovica“ koja okuplja više albanskih političkih partija. Pravo glasa ima 17.721 upisani birač.

Mitrovčani danas imaju priliku da odluče da li će ovim gradom i dalje upravljati aktuelni gradonačelnik Milan Radojević, koji se nalazi na Srpskoj listi, ili će svoju podršku dati Erdenu Atiću, članu Samoopredeljenja koji na ovim lokalnim izborima predstavlja zajedničku listu albanskih partija pod imenom GI "Mitrovica“.

Predizborna kampanje je, zbog brojnih napetih dešavanja na Kosovu, ali i situaciju sa pandemijom koronavirusa, prethodnih mjesec dana izgledala drugačije nego na ranije održanim izborima.

U općinama sa srpskom većinom za mjesto prvog čovjeka borit će se 26 kandidata, od kojih su 18 Srbijanci, a ostalih osam su predstavnici albanskih partija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.