EVROPSKI KOMESAR

Varhelji: Prioritet za dalji progres Crne Gore je ispunjavanje privremenih mjerila u vladavini prava

Varhelji na sjednici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (AFET) predstavlja Paket proširenja za 2021

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji. Agencije

A. Ka.

19.10.2021

Crna Gora mora da intenzivira napore u rješavanju otvorenih pitanja, uključujući kritična područja kao što je sloboda izražavanja, sloboda medija i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Ovo je danas poručio evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Varhelji je rekao "da je posvećenost Vlade Crna Gora ovim reformama veoma važna".


Dijelimo istu historiju

Varhelji na sjednici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (AFET) predstavlja Paket proširenja za 2021, uključujući izvještaje Evropske komisije o zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU.

Govoreći o napretku Crne Gore na putu ka članstvu u Evropsku uniju (EU), podsjetio je da su sva poglavlja otvorena, ukupno 33, ali je prioritet za dalji progres ispunjavanje privremenih mjerila u oblasti vladavine prava.

- Nijedno poglavlje neće moći biti zatvoreno prije ispunjavanja ovih mjerila - rekao je Varhelji.

Podsjetio je da je to dio revidirane metodologije koju su prihvatile i Crna Gora i Srbija, što je, kako je ocijenio, dobra politička odluka koja potvrđuje posvećenost ovih država evropskom putu.

Varhelji je poručio da je Zapadni Balkan dio iste Evrope kao i EU i da treba da bude dio EU.

- Dijelimo istu historiju, isti kontinent, iste interese i iste vrijednosti. EU nije potpuna bez Zapadnog Balkana - rekao je Varhelji.

Bilateralna pitanja

Kazao je da je odlaganje zvaničnog početka pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom imalo negativan uticaj na kredibiltet EU.

- Bilateralna pitanja između Sjeverne Makedonije i Bugarske moraju se riješiti po hitnom postupku - poručio je Varhelji.

Rekao je da je od ključne važnosti da zemlje članice EU usvoje pregovaračke okvire, pa da se prve međuvladine konferencije održe što je prije moguće, još ove godine, što je važno za kredibiltet EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.