AMERIKA

Eskobar: Crna Gora i SAD nisu samo prijatelji već i saveznici

Abazović i Eskobar, kako je saopćeno iz Vlade, razgovarali su o ukupnoj političkoj situaciji i odnosu nove administracije SAD prema Zapadnom Balkanu

Gabrijel Eskobar i Dritan Abazović. Agencije

A. Ka.

19.10.2021

Sjedinjene Američke Države i Crna Gora nisu samo prijatelji, već i saveznici, ocijenio je američki izaslanik za Balkan Gabrijel Eskobar (Escobar) na sastanku sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem u zgradi Stejt dipartmenta u Vašingtonu.

Abazović i Eskobar, kako je saopćeno iz Vlade, razgovarali su o ukupnoj političkoj situaciji i odnosu nove administracije SAD prema Zapadnom Balkanu.

Eskobar je najavio i da će uskoro posjetiti Crnu Goru.

Abazović je rekao da Crna Gora ostaje snažno na evroatlantskom kursu i da se snažno zalaže da Zapadni Balkan postane punopravni član Evropske unije.

- Crna Gora želi najbolje međususjedske odnose na Zapadnom Balkanu i promjenu imidža regiona u međunarodnim okvirima - istakao je on.

Zapadnom Balkanu, kako je ocijeniom nedostaje svježina, a regionu trebaju novi lidere koji će promijeniti fokus sa nacionalnih i religijskih tema na ekonomiju i teme koje su od životnog značaja stanovništva.

- Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori Abazović je naglasio rezultate koje je Crna Gora postigla u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, naročito u suzbijanju šverca narkotika i cigareta, navodeći da se nova vlast susrela sa mnogim problemima koji su produkt korumpirane tridesetogodišnje vlasti - navedeno je u saopćenju.

Potpredsjednik Vlade Abazović i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović borave u radnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama, gdje će razgovarati sa više visokih državnih zvaničnika Sjedinjenih Američkih Država.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.