ZAJEDNIČKA IZJAVA

Blinken i Borelj: Političke snage u Crnoj Gori da rade zajedno da dostignu neophodne reforme

Naglašavamo našu punu podršku procesu proširenja EU, naveli su Žozep Borelj i Entoni Blinken

A. Ka.

Entoni Blinken i Žozep Borelj

Foto: Agencije


Nakon nedavnog sastanka visokog predstavnika EU Džozepa Borelja (Josep Borrell) i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Antony) prošle sedmice u Vašingtonu, EU i Sjedinjene Države dogovorile su da dodatno ojačaju zajednički angažman na Zapadnom Balkanu u cilju podrške napretku regije na njenom evropskom putu.

- Naglašavamo našu punu podršku procesu proširenja EU. Pristupanje EU, koji je prioritet za čitav Zapadni Balkan, pomaže u konsolidaciji demokratskih institucija, zaštiti osnovnih prava i unapređenju vladavine prava. Ovaj region pripada Evropskoj uniji. Bliža integracija će poboljšati stabilnost i doprinijeti prosperitetu ljudi u regionu. U ovom kontekstu, naglašavamo da bi pristupni pregovori sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom trebali početi bez odlaganja - navodi se u zajedničkoj izjavi za medije Borelja i Blinkena.

Čvrsta podrška

Kako dodaju, Evropska unija i Sjedinjene Države ujedinjene su u čvrstoj podršci teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i u zajedničkom radu na promociji izborne i ustavne reforme i održavanju funkcionalnosti njenih državnih institucija.

- Imamo ozbiljnu zabrinutost zbog retorike koja sve više poziva na podjele u Bosni i Hercegovini. Pozivamo sve strane da poštuju i štite državne institucije, nastave konstruktivan dijalog i preduzmu korake za napredak na putu integracije u EU - uključujući i relevantne reforme. EU i Sjedinjene Države spremne su da olakšaju ove korake - ističu ova dva zvaničnika.

Naglašavaju važnost dijaloga uz posredovanje EU, koji je ključni mehanizam za rješavanje sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova.

Ohrabruju obje strane

- Nakon posljednjih nedjelja napetosti na sjeveru Kosova, ohrabrujemo obje strane da se uključe u kontinuiranu i održivu deeskalaciju i izbjegnu akcije koje ugrožavaju stabilnost. Pozdravljamo i podržavamo angažovanje Kosova u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i ponavljamo da je nasilje nad civilima, novinarima, policijom ili drugim vlastima neprihvatljivo.

Pozivamo sve političke snage u Crnoj Gori da rade zajedno na očuvanju strateške orijentacije koja odražava želju građana Crne Gore da postignu reforme neophodne kako bi njihove nade u budućnost EU postale stvarnost zaključuju - Blinken i Borelj.

NA VRH

Podijeli članak na