PREMIJERKA SRBIJE

Brnabić: U ugostiteljske objekte iza 22 sata od subote samo uz Covid propusnice

Kazala je kako će sve inspekcije kontrolisati Covid propusnice, kao što kontrolišu nošenje maske

Premijerka Srbije Ana Brnabić. Agencije

A. Ka. / Anadolija

20.10.2021

Na danas održanoj sjednici Kriznog štaba za suzbijanje pandemije koronavirusa u Srbiji odlučeno je da se u toj zemlji uvode COVID propusnice u ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru.

Premijerka Srbije Ana Brnabić potvrdila je kako ova mjera stupa na snagu od subote, 23. oktobra, od 22 sata, a COVID propusnice će biti potrebne isključivo iza 22 sata, javlja Anadolija.

- U svim ugostiteljskim objektima, restoranima, kafićima, barovima, svim sličnim objektima, nakon 22 sata od subote, 23. oktobra, nećete moći da budete u zatvorenom prostoru bez validne Covid propusnice. Našli smo način da Covid redari ili druga ovlaštena lica koja treba da kontrolišu Covid propusnice mogu da traže na uvid uz Covid propusnicu lični dokument sa fotografijom, bilo da je to lična karta, pasoš ili bilo koji drugi dokument sa fotografijom izdat od strane zvaničnog organa - poručila je Brnabić nakon sjednice.

Kazala je kako će sve inspekcije kontrolisati Covid propusnice, kao što kontrolišu nošenje maske.

Validna Covid propusnica, s kojom će biti moguće ući u ugostiteljske objekte iza 22 sata, podrazumijeva potvrdu o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine. U slučaju druge doze, ona ne smije biti starija od sedam mjeseci, a u slučaju da je od druge doze prošlo više od sedam mjeseci, COVID propusnica neće biti validna, odnosno potrebno je primiti treću dozu.

U Republici Srbiji je do danas registrirano ukupno 1.070.705 potvrđenih slučajeva zaraze Covid-19. Od posljednjeg izvještaja testirani su bili uzorci 24.984 osoba od kojih je 7.745 pozitivno. Na respiratorima su ukupno 273 pacijenta.

Testirano je ukupno 6.070.752 osoba. U posljednja 24 sata preminulo je 58 osoba, a ukupan broj preminulih od početka epidemije je 9.272.

Trenutno je u zdravstvenim ustanovama u Srbiji ukupno hospitalizirano 6.708 pacijenata prema kojima je potvrđeno prisustvo virusa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.