RAZGOVOR ZA AVAZ

Lavdim Hamidi: Birači na Kosovu više su glasali za kandidate sa boljim programima

On dodaje da rezultati lokalnih izbora najavljuju da će na narednim općim izborima biti skoro nemoguće očekivati da jedna stranka osvoji više od 50 posto glasova

Lavdim Hamidi. Avaz

Piše: A. Bajramović

21.10.2021

Najveći gubitnik izbora održanih prije nekoliko dana na Kosovu je pokret Samoopredijeljenje aktuelnog premijera Albina Kurtija. Za Skupštine općina se kandidiralo više od 5.000 kandidata, za pozicije gradonačelnika više od 160 kandidata, ali do sada najjača kosovska stranka nije dobila većinu, niti načelnika ni u jednoj lokalnoj zajednici.

Prema riječima Lavdima Hamidija, urednika portala “Front Online”, “Samoopredijeljenje” je u februaru ove godine na parlamentarnim izborima osvojio više od 50 posto glasova, dok su na ovim izborima podrška birača prepolovljena.

- To se dogodilo kao rezultat odabira pogrešnih kandidata za lokalni nivo, jer je premijer Kurti vjerovatno smatrao da će politički subjekt a ne kandidati za gradonačelnika ponovo osvojiti glasove. To se pokazalo politički pogrešnim. S druge strane, opozicione stranke bilježe porast glasova nakon stranačkih reformi koje su poduzele posljednjih mjeseci. Zanimljivo je da su birači na Kosovu sada više glasali za kandidate koji su imali bolje programe, bez obzira na njihovu stranačku pripadnost, pa su čak i neki nezavisni kandidati imali dobre rezultate – kaže Hamidi.

Rezultati Srpske liste na sjeveru zemlje su uz podršku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a Hamidi ističe da je čak i na dan izbora organiziran prevoz glasača iz Srbije.

- Najvažnije je da nisu prijavljeni nikakvi ozbiljni incidenti koji bi naštetili izbornom procesu. Vrijedi napomenuti da Kosovo već više od decenije organizira izbore koji mogu biti uzor zemljama u regionu, a to su potvrdili i međunarodni posmatrači koji su pratili izbore 17. oktobra – dodaje Lavdim Hamidi.

On dodaje da rezultati lokalnih izbora najavljuju da će na narednim općim izborima biti skoro nemoguće očekivati da jedna stranka osvoji više od 50 posto glasova, kao u slučaju prethodnih. S obzirom da su naredne godine i izbori u susjednoj Srbiji, Hamidi očekuje da će tenzije na sjeveru Kosova i dalje trajati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.