PORUKE VAŽNE RUSIJI

Iz računara mrtvog Bulatovića: Agent govori o nalogodavcu prisluškivanja državnog tužilaštva

Poslanicima prezentovani snimci pokojnog Bulatovića i prepričana izjava drugog agenta o prisluškivanju Katnića

Luka Bulatović je pronađen mrtav 15. oktobra u jednom stanu u Podgorici. AGENCIJE

Avaz.ba

26.10.2021

Članovi Odbora za bezbjednost i odbranu pogledali su juče nekoliko video-snimaka pronađenih u prenosnom računaru koji je ostavio stradali agent tajne službe Luka Bulatović, ali i čuli izjavu njegovog kolege koji je postavio prislušni uređaj u prostorije Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), crnogorske “Vijesti” se pozivaju na više izvora.

Osim snimka kojim se Bulatović posthumno obraća glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću, navodno odgledan je i onaj na kom je snimljena poruka za doskorašnjeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića.

Sagovornici lista sa sastanka u takozvanoj “gluvoj sobi” u državnom parlamentu, tvrde da Bulatović na jednom od video-zapisa govori da nije znao za prisluškivanje kabineta GST Katnića.

Navodno, sa drugog snimka Lazoviću poručuje da se “ne sveti zbog izdaje”.

Prema istim informacijama, službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) koji je postavio “bubicu”, na saslušanju u tužilaštvu rekao je kada je i po čijem naređenju to učinio.



Sedam i po sati

Prema istim informacijama, službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) koji je postavio “bubicu”, na saslušanju u tužilaštvu rekao je kada je i po čijem naređenju to učinio.

Kazao je, tvrdi sagovornik “Vijesti”, da nije znao da je u pitanju nezakonita aktivnost.

Izvori lista kazali su i da je Katnić odgovarajući članovima Odbora rekao da je Peruničić nalogodavac nezakonitog prisluškivanja, a da su snimci završavali i u Rusiji.

Sjednica tog skupštinskog tijela trajala je gotovo sedam i po sati, a saslušani su koordinator bezbjednosnih službi i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, v. d. vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, direktor ANB-a Dejan Vukšić i šef Specijalnog policijskog odjeljenja Dragan Radonjić.


Abazović je novinarma rekao da su im prezentovani materijali koji imaju oznaku tajnosti.. AGENCIJA

Članovi Odbora saglasili su se da je bezbjednosna situacija u državi u značajnoj mjeri narušena i da postoji opravdana bojazan od daljeg urušavanja.

To je nakon sjednice rekao predsjednik tog skupštinskog tijela Milan Knežević, dodajući da se nada da su juče raspravljali o posljednjoj zloupotrebi bezbjednosnog sistema.

Knežević je kazao i da je Odbor posebno istakao da nedavni događaji u bezbjednosnom sektoru značajno stvaraju osjećaj nesigurnosti kod crnogorskih građana.

Komentarišući ocjenu Abazovića da je “situacija u državi bezbjedna i redovna”, Knežević je kazao da će potpredsjednik Vlade, kada se adaptira na vremensku razliku, jer je tek stigao iz posjete SAD, shvatiti da Crna Gora nije bezbjedna.

Ne želeći da iznosi detalje sa sjednice, Abazović je novinarma rekao da su im prezentovani materijali koji imaju oznaku tajnosti.

Ocijenio je da su zloupotrebe bivšeg menadžmenta ANB-a najvjerovatnije uticale na psihičko stanje Bulatovića.


Samoubistvo pod pritiskom

Odgovarajući na pitanje da li su ih snimci uvjerili da je Bulatović izvršio samoubistvo, ili je pak moguće da je na njega vršen pritisak, kazao je da nije medicinski stručnjak da ocjenjuje je li na Bulatovića vršen pritisak da izvrši samoubistvo.

Rekao je i da je Bulatovića “pritiskala atmosfera”, poručivši da treba da se stvara atmosfera koja će biti sigurna za ljude koji žele da otkrivaju nedjela.

- Nisam siguran da je on razotkrio zloupotrebu, rekao je Abazović govoreći o slučaju otkrivanja prisluškivanja Katnićevog kabineta.

Abazović je dodao da sigurno postoji odgovornost bivšeg direktora ANB-a Dejana Peruničića u tom slučaju, ali da ga nisu uvjerili da je on i nalogodavac tog posla.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.