HRVATSKI PREDSJEDNIK

Milanović: Dodik, Čović i Izetbegović trebaju se sastati sa mnom, Vučićem i Erdoanom

Dejton je stupio ona snagu da bi se osigurao mir, rekao je Milanović

Milanović predložio novi sastanak. Facebook

Fu. M.

28.10.2021

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je danas da bi se "predstavnici konstitutivnih naroda" u Bosni i Hercegovini trebali sastati s njim, srbijanskim i turskim predsjednicima, Aleksandrom Vučićem i Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan), ali je prema toj ideji suzdržan Bakir Izetbegović.

Milanović se u srijedu sastao sa članom predsjedništva Miloradom Dodikom, u jeku političke krize u Bosni i Hercegovini i napora američke administracije da utječe na promjenu izbornog zakona.

Mislio kontaktirati Erdoana

Hrvatski predsjednik kazao je u četvrtak da su on i Dodik razgovarali o tome da za „zajednički sto“ sjednu “predstavnici konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini” – Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Milorad Dodik – „uz neku vrstu potpore mene, Aleksandra Vučića i predsjednika Erdoana“.

Milanović kaže da je „mislio kontaktirati“ Erdoana i da je uvjeren da bi pristao na tu ideju.

Međutim, čelnik najveće bošnjačke stranke SDA Bakir Izetbegović trenutno ima “neke rezerve” prema tome.

- Ja ga ne napadam i prozivam, on mora objasniti zašto - kazao je Milanović novinarima u Delnicama, gdje je boravio zbog obilježavanja osnutka 138. brigade Hrvatske vojske "Goranski risovi".

Pijesak do vrata

Takav bi format, smatra Milanović, mogao polučiti rezultate, dok pregovaranje putem „razno-raznih posrednika, ambasadora, ne vodi nikamo“.

- To je Bosnu i Hercegovinu zakopalo u pijesak do vrata - kazao je.

Milanovićev je ured u saopćenju u srijedu naveo da se predsjednik sastao s Dodikom kao „predstavnikom srpskog naroda“ u BiH, a istu je formulaciju Milanović ponovio u Delnicama.

- Znam da je to možda nekome anakrono, da to nekome djeluje bazično i primitivno. U Hrvatskoj su neke stvari moguće, u BiH nisu. Dejton je stupio ona snagu da bi se osigurao mir. Dejton je crta preko koje se ne smije ići - poručio je Zoran Milanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.