NA POZIV BORISA DŽONSONA

Milo Đukanović će učestvovati na Samitu svjetskih lidera u Glazgovu

Kako je saopćeno iz predsjednikovog kabineta, on će prvog dana Samita govoriti u okviru sesije na najvišem nivou, na kojoj će učestvovati više od 120 svjetskih lidera

Milo Đukanović. Agencije

H. J. I.

31.10.2021

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović otputovaće večeras u Glazgov, gdje će na poziv premijera Borisa Džonsona, učestvovati na Samitu svjetskih lidera, koji se održava u okviru 26. Konferencije država ugovornica Okvirne konvencije UN o klimi (COP26), 1. i 2.novembra, pišu Vijesti.me. 

Kako je saopćeno iz predsjednikovog kabineta, Đukanović će prvog dana Samita govoriti u okviru sesije na najvišem nivou, na kojoj će učestvovati više od 120 svjetskih lidera.

On će istog dana biti gost na prijemu koji kao domaćin Samita priređuje britanski premijer Boris Džonson (Johnson).

Drugog dana boravka u Glazgovu, Predsjednik će na poziv predsjednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) i predsjednice EK Ursule Fon der Lajen (von der Leyen) učestvovati na skupu kojim će zvanično biti pokrenuta inicijativa EU i SAD "Globalni program obavezivanja na smanjivanje emisije metana".

- Samit u Glazgovu se organizuje s namjerom da svjetski lideri predstave konkretne poteze i kredibilne planove za dostizanje ciljeva, i koordinisane akcije kojima će se odgovoriti na promjenu klime - navodi se u saopćenju.

Na marginama Samita, Predsjednik Crne Gore imaće bilateralne kontakte uobičajene za međunarodne skupove na visokom nivou. Na inicijativu Jermenije i San Marina, imaće odvojene susrete sa predsjednikom Sarkisianom i kapetanima regentima Simoncinijem i Musonijem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.