PRENOSIMO

Švicarski list o Milanoviću: Vrijeđa bosanske muslimane, sreća pa nema atomsku bombu

Članak o Milanoviću otvaraju anegdotom koja ilustrira njegov komunikacijski stil

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović. Agencije

Tages-Anzeiger

12.11.2021

Švicarski list Tages-Anzeiger (TA) objavio je članak o hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću u kojem ga opisuje kao provokatora, uz naslov "Srećom nema atomsku bombu".

- Milanović je svojevremeno bio socijaldemokrat, a kao premijer vodio je Hrvatsku u EU. Sada šef države usvaja populistički ton, udvara se ratnim zločincima i vrijeđa bosanske muslimane - piše švicarski list u članku koji potpisuje njihov urednik Enver Robelli.

Šalje provokacije

Članak o Milanoviću otvaraju anegdotom koja ilustrira njegov komunikacijski stil.

- Šta predsjednik čita? Ovo pitanje nedavno je postavila jedna zagrebačka knjižara i organizirala događaj s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem. Stigao je tačno na vrijeme, rukovao se i rekao da je kao tinejdžer, između ostalog, progutao djelo O demokraciji u Americi Alexisa de Tocquevillea i monumentalni roman Fjodora Dostojevskog Braća Karamazovi. Šef države se brzo upustio u čavrljanje i u nekom trenutku izjavio: Smatram da je besmisleno poticati ljude da čitaju. Milanović ima talenta da jednom nepromišljenom opaskom izazove kolutanje očima - piše TA.

List navodi da se Milanović ponaša kao provokator i da od izbora za predsjednika šalje provokacije u smjeru Bosne i Hercegovine. Spominje se njegova izjava "prvo sapun, onda parfem" te se konstatira da je u Sarajevu shvaćena "kao rasistička uvreda".

Što se tiče Milanovićeve politike prema BiH, TA piše da "čak flertuje s idejom trećeg entiteta" te spominju njegovu nedavnu izjavu o tome da rata u BiH neće biti jer "nemaju leba jesti", koju kvalificiraju kao "ciničnu".

- S vođom bosanskih Srba Milanović se očito dobro razumije. Nakon jednog susreta s Dodikom u Zagrebu krajem oktobra Milanović je rekao da je Dodik „najmanji problem“ u BiH. SAD gleda na to drugačije te su opasnog populista koji prijeti odcjepljivanjem RS odavno stavili na crnu listu", piše TA.

Podrška hrvatskog predsjednika Dodiku "budi sjećanja na 1990-e godine kada je Franjo Tuđman na jednoj večeri na salveti skicirao podjelu Bosne sa Srbijom".

TA Milanovića optužuje i za historijski revizionizam jer ne priznaje presude Haškog tribunala nekim bosanskim Hrvatima, a podsjećaju i da je Branimiru Glavašu vratio ratna odličja.


Iskazao poštovanje

Tako je Glavaš faktično rehabilitiran iako se protiv njega godinama vode sudski procesi zbog ratnih zločina nad civilnim stanovništvom u Osijeku", smatra švicarski list.

Ističe se i da je Milanović iskazao poštovanje za ratnog zločinca Slobodana Praljka.

- Trenutno se predsjednik Milanović svađa s ministrom odbrane o tome ko je glavni u vojsci. Međusobno se vrijeđaju kao dva pijanca u balkanskoj birtiji. Predsjednik je ministra nazvao gaulajterom, dakle nacistom, a ministar je predsjedniku poručio da je psihijatrijski slučaj - piše TA.

Švicarski list članak o Milanoviću završava citiranjem zagrebačkog psihijatra Hermana Vukušića koji je analizirao predsjednikovu ličnost i zaključio da je "sreća što nema atomsku bombu, piše Index.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.