PRIŠTINA

Kurti imenovao Rifata Latifija za ministra zdravlja Kosova

Kosovski premijer Albin Kurti je istakao da dr. Latifi, koji je nedavno došao u Prištinu iz Sjedinjenih Američkih Država gdje je do sada živio i radio, ima veliko iskustvo u oblasti zdravstva

Kurti i Latifi. Kosova Press

N. Aj. / Anadolija

16.11.2021

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) imenovao je danas Rifata Latifija za novog ministra zdravlja Kosova, nakon ostavke Arbena Vitija zbog njegovog angažmana kao kandidata za gradonačelnika Prištine, javlja Anadolu Agency (AA).

Kurti, koji je predstavio novog ministra Latifija na konferenciji za novinare u Vladi Kosova, rekao je da je Latifi nedavno došao u Prištinu iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) gdje je do sada živio i radio.

Promocija zdravlja

Premijer je istakao da dr. Latifi ima veliko iskustvo u oblasti zdravstva i da je završio dvije specijalizacije u Njujorku, opštu hirurgiju i traumatologiju i reanimaciju.

- Njegovo akademsko i profesionalno iskustvo uključuje renomirane bolnice i univerzitete u nekoliko američkih država. Trenutno radi kao profesor i šef odjeljenja za hirurgiju na Medicinskom koledžu u Njujorku. Šef je odjeljenja hirurgije, pedijatrijske bolnice i regionalne bolnice. Latifi se, također, bavi međunarodnom telemedicinom. Kontinuirano je radio na promociji zdravlja na Kosovu. Za svoje zalaganje nagrađen je brojnim međunarodnim nagradama, autor je i koautor više od 350 naučnih radova. Latifi je predsjednik i osnivač Koledža hirurga Kosova - rekao je Kurti.

Novi ministar zdravlja Rifat Latifi obećao je da će svim svojim bićem biti posvećen podizanju medicinskih standarda na duge staze kroz unapređenje obrazovanja i obuke svih specijalnosti i izgradnjom ljudskih kapaciteta za istraživanje u nauci.

Povećanje ljudskih kapaciteta

- Izgradnjom ljudskih kapaciteta ulagat ćemo u povećanje kvaliteta usluga i time povećati obim medicinskih usluga na Kosovu. Sa prihodima od ovih usluga onda ponovo ulažemo u kvalitet. Ovaj proces će imati dva velika značaja za Kosovo. Prvo, kada ponudimo razne usluge našim mladim ljudima, ljekarima, medicinskim sestrama i drugima, profesionalni razvoj, naučnu budućnost, zaustavit ćemo odlazak zdravstvenih mozgova Kosova u druge evropske zemlje. Povećanjem ljudskih kapaciteta i vraćanjem mozgova, zaustavit ćemo odlazak naših pacijenata u zemlje u regionu ili dalje - rekao je Latifi.

Povodom pandemije koronavirusa i trenutne situacije, novoimenovani ministar Latifi je rekao da će nakon konferencije imati sastanak sa bivšim ministrom Vitiom sa kojim će opširno razgovarati o virusu i izazovima koji čekaju Kosovo u tom pogledu.

Rifat Latifi je i ranije bio na javnoj funkciji, 2009. godine postavljen je za zdravstvenog savjetnika tadašnjeg premijera Hašima Tačija (Hashim Thaci).

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.