SJEĆANJE NA ŽRTVE

Upaljene svijeće širom Hrvatske za Vukovar

I građani u Rijeci niz Vukovarsku ulicu pale lampione u spomen na žrtvu Vukovar

N. Aj.

17.11.2021

Paljenje svijeća za Vukovar - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Građani širom Hrvatske su zapalili svijeće u znak sjećanja na žrtve Vukovara. Svijeće su zapaljene u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Splitu i brojnih drugim gradovima, ali i u onima u BiH, poput Mostara, Viteza, Livna i Orašja.

U Zagrebu u Ulici Grada Vukovara je Dan sjećanja na žrtvu Vukovara obilježen pod nazivom "I reći ću vam samo još jednu stvar – Zapamtite Vukovar" uz paljenje svijeća.

U znak sjećanja na Vukovar na početku Vukovarske ulice u Splitu, pored spomenika "I u mom gradu Vukovar svijetli" počele su se paliti svijeće. Nekoliko sati prije početka paljenja svijeća i molitve, pokraj spomenika je postavljena maketa vukovarskog Vodotornja. Kako su rekli učenici, maketu su izradili u spomen na sve žrtve Vukovara i Škabrnje.

Upaljeni lampioni

U ime Grada u Vukovarskoj ulici bili su zamjenici gradonačelnika Splita Ivice Puljka, koji je otputovao u Vukovar, Bojan Ivošević i Antonio Kuzmanić.

Svijeću za sve poginule pod maketom vukovarskog Vodotornja u Splitu je zapalio i župan Blaženko Boban, koji je tom prilikom rekao da u 16 gradova Hrvatske večeras svijetli Vukovar, "ali ne radi nas koji smo to prošli, već radi generacija koje dolaze".

I građani u Rijeci niz Vukovarsku ulicu pale lampione u spomen na žrtvu Vukovara. Stotine svijeća su zapaljene i iznad murala posvećenog Vukovaru.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika "Hrvatski domobran", u Parku Kralja Držislava, u Osijeku je u srijedu obilježen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Položeni vijenci

Vijence su, uz ostale, položila izaslanstva Osječko-baranjske županije, grada Osijeka, Hrvatske vojske i policije te udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić izjavio je kako je Vukovar mjesto na kojem se Hrvatska obranila te zaustavljena velikosrpska agresija na istoku Hrvatske, čime je Osijeku i Vinkovcima omogućeno da se bolje vojno organiziraju i pripreme za ono što je dolazilo nakon okupacije Vukovara.

Ističe kako za 18. novembar moraju se paliti svijeće, sjetiti se svih nedužnih žrtava te svih hrvatskih branitelja koji su, praktično goloruki, imali hrabrosti stati pred, tada treću po snazi vojsku u Evropi; i tom se herojstvu se svake godine trebamo pokloniti.

U Šibeniku su zapaljene stotine lampiona koji su potom odletjeli prema nebu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.