SLOVENIJA

Pretresi kuća policajaca zbog lažnih covid potvrda

Tolerancija prema zaposlenima koji počine krivično djelo je nulta, rekao je generalni direktor policije Anton Olaj

Policija obavila pretrese. Ilustracija

A. Ka. / Srna

19.11.2021

U više mjesta u Sloveniji izvršeni su pretresi kuća policijskih službenika koji su navodno imali lažne potvrde da su prebolovali covid 19, da su vakcinisani ili da imaju negativan test na korona virus, potvrđeno je iz slovenačke Generalne uprave policije.

- Tolerancija prema zaposlenima koji počine krivično djelo je nulta - rekao je generalni direktor policije Anton Olaj.

Policajac koji je prošle sedmice uhvaćen s lažnom potvrdom već je ostao bez posla.

- Policija je danas ponudila pomoć posebnom odjeljenju specijalizovanog državnog tužilaštva u sprovođenju pretresa kuća u raznim dijelovima Slovenije. Izvršeni su pretresi kuća više policijskih službenika u vezi sa istragom falsifikovanih kovid potvrda - rekli su iz Generalne uprave policije.

Još nije poznato kod koliko policajaca je danas obavljen pretres kuće zbog navodno lažnih covid potvrda, niti da li su današnji pretresi nastavak pretresa od prošle sedmice, kada je policija privela dvojicu farmaceuta koji su izdavali različite lažne potvrde, uključujući i one u vezi sa covidom 19, te tako zaradili približno milion eura.

Olaj je rekao da u redovima policije "nema mjesta policijskim službenicima koji vrše nezakonite radnje, što istovremeno baca loše svjetlo na policijske službenike koji pošteno i predano obavljaju policijske zadatke".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.