SVEČANOST

Predsjednik Hrvatske Milanović ispratio 130 vojnika u NATO operaciju KFOR-a na Kosovu

Jedni će vas tamo dočekati kao najbolje prijatelje, drugi baš i ne, kazao je Milanović

Milanović ispratio 130 vojnika u NATO operaciju KFOR-a na Kosovu. Anadolija

N. Aj. / Anadolija

22.11.2021

Vi ste prije svega Hrvatska vojska i služite obrani domovine, poručio je predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović na svečanom ispraćaju 36. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u NATO operaciju KFOR na Kosovu, javlja Anadolu Agency (AA).

U područje operacije upućuje se 130 pripadnika Oružanih snaga Hrvatske, među kojima se nalazi šest žena. Na svečanom ispraćaju u vojarni “132. brigade Hrvatske vojske” u Našicama predsjednik Milanović poručio im je da su oni hrvatski vojnici i vojnikinje koji idu na posao u državu koju je Hrvatska priznala i “koja nam je bliska“, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Sa svečanog ispraćaja. Anadolija

Zadržati integritet

- Ali, koju nisu svi priznali. Delikatno je, ali vjerujem, ne i opasno. Jedni će vas tamo dočekati kao najbolje prijatelje, drugi baš i ne - kazao je Milanović u obraćanju i dodao:

- Ponašajte se dolično, pokažite što znate, što ste naučili. Niste početnici. Vjerujem da su mnogi od vas po ko zna koji puta u ovakvoj situaciji, a nekima je prvi put. Pomažite jedni drugima i uvijek razmišljajte o tome, bez obzira na članstvo u NATO-u, na to da smo zapadna demokracija, članica Evropske unije, dio jednog saveza država koje dijele puno zajedničkih vrijednosti - da ste prije svega Hrvatska vojska. I da ta vojska uvijek mora zadržati svoj integritet, posebnost i svijest da prije svega služi domovini. Nećemo dopustiti da u toj velikoj bačvi vode mi budemo jedna kap vina koja će izgubiti svoj identitet, svoje ja i svijest o tome čemu služe, a služite obrani hrvatske domovine.“

Oružane snage Republike Hrvatske u NATO operaciji KFOR u Republici Kosovo sudjeluju od jula 2009. godine s mogućnošću uključivanja za 40 pripadnika i dva helikoptera s posadom i mogućnošću rotacije, te se trenutno u istoj nalazi 35. hrvatski kontingent.


NATO operacija KFOR na Kosovu. Anadolija

Primarne zadaće

- Temeljem odluke Hrvatskog sabora od 27. studenoga 2020. godine Republika Hrvatska pojačala je angažman u NATO operaciji KFOR sa sadašnjih 40 na 150 pripadnika te u sklopu 35. hrvatskog kontingenta uz već postojeće snage upućuje se pješačka satnija čime Republika Hrvatska nastavlja kao punopravna članica NATO-a vjerodostojno i kontinuirano pridonositi stabilnosti i očuvanju mira na jugoistoku Evrope. Primarne zadaće pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u NATO misiji KFOR su sprečavanje obnavljanja neprijateljstava, izgradnja sigurnosnog okružja, potpora međunarodnim humanitarnim naporima, osiguravanje provedbe sklopljenih sporazuma te potpora razvoju kosovskih snaga sigurnosti - navodi se u priopćenju Ureda predsjednika Hrvatske.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.