PREMIJER HRVATSKE

Plenković: Ožiljci i tragovi ratnog doba i bezumne Miloševićeve politike osjećaju se i danas

Praktično su nam kompletne devedesete godine prošle u posljedicama te agresije, istakao je

Andrej Plenković. Cropix

H. J. I.

22.11.2021

- Ožiljci i tragovi ratnog doba i bezumne Miloševićeve politike osjećaju se i danas - rekao je premijer Hrvatske Andrej Plenković u ponedjeljak u Otočcu na Krki prilikom otkrivanja spomen-ploče u čast saradnji vlada Hrvatske i Slovenije za vrijeme borbe dviju država za samostalnost 90-ih godina.


Velikosrpska agresija

Slovenski premijer Janez Janša, Plenković i bivši premijeri tih dviju zemalja prije tri desetljeća, Franjo Gregurić i Alojz Peterle, otkrili su spomen-ploču kod dvorca Otočec.

- Pod dojmom smo svih strahota koje su se dogodile za vrijeme velikosrpske agresije Miloševićeva režima uz ključnu ulogu tadašnje JNA i na teritoriju Slovenije i na teritoriju Hrvatske - rekao je Plenković.

Slovenija 1991. više nije imala vojnike JNA na svom teritoriju, dok je Hrvatska imala okupirani teritorij sve do 1995. i vojno-redarstvenih operacija - Bljeska i Oluje.

- Praktično su nam kompletne devedesete godine prošle u posljedicama te agresije, a ožiljci i tragovi tog perioda i te bezumne politike Slobodana Miloševića osjećaju se, nažalost, i danas - dodao je Plenković.

Janša je poručio da je "u teškim situacijama važno imati dobrog susjeda", a Hrvatska i Slovenija su si to tad bile.


Saradnja Slovenije i Hrvatske

Bivši hrvatski premijer Franjo Gregurić rekao je da su "razumijevanje i zajednička saradnja" omogućili "da se otvore gospodarski subjekti bez obzira na to što je bio rat, da se omogući prijelaz trgovine, da se osigura prometna sigurnost, a ona je bila izuzetno važna nama jer smo već imali zbog rata u Hrvatskoj de facto velike barijere prema istoku generalno, ne samo prema Srbiji, već i istočnom bloku”.

- Vrlo brzo smo usaglasili carinske i policijske službe i nismo otežavali bilo kakav promet roba i usluga između Hrvatske i Slovenije, a ono što je nama bilo izuzetno važno, da imamo slobodan prolaz i koridor prema zapadu - dodao je bivši hrvatski premijer.

Zahvalio je Sloveniji što je primila dio hrvatskih ratnih izbjeglica u to doba i opisao to "zalogom prijateljstva", a Janši i Plenkoviću na uspješnoj suradnji.

- Takvu saradnju nismo imali od vremena rata - istaknuo je Gregurić.

Slovenija privodi kraju svoje šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU-a i bila je partner Hrvatskoj na njezinom putu prema Schengenu i eurozoni, istaknuo je hrvatski premijer, piše Hina.

- U Sloveniji nemamo samo prijatelja i partnera i zemlju članicu koja nas podržava, nego i državu koja je danas za kormilom Vijeća EU-a i koja nam aktivno pomaže da ostvarimo napredak u mjesecima, doslovno, koji su pred nama - zaključio je Plenković-

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.