MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Kod lavova u ZOO Zagreb potvrđen Covid-19

Ovo je prva potvrda bolesti u bilo koje vrste životinja u zoološkom vrtu u Hrvatskoj od početka pandemije

N. Aj.

Kod lavova potvrđen koronavirus

Foto: Ilustracija


U uzorcima izmeta i brisa nosa dva lava u ZOO Zagreb laboratorijskim pretragama u srijedu je potvrđen koronavirus, a ovo je prva potvrda bolesti u bilo koje vrste životinja u zoološkom vrtu u Hrvatskoj od početka pandemije, saopćilo je Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske.

Pozitivne životinje uzorkovane su radi pojave kliničkih znakova bolesti te epidemiološke poveznice s Covid-19 oboljelom osobom, a pretražene su u okviru provedbe Programa praćenja proširenosti infekcije virusom SARS-CoV-2 u životinja te utvrđivanja uloge životinja u epidemiologiji covida-19 na području Hrvatske, navodi se u saopćenju.

Širenje infekcije

Ministarstvo podsjeća da za sada, prema tumačenjima Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE), nema dokaza da kućni ljubimci imaju značajnu ulogu u širenju koronavirusa na ljude te se stoga rizik od širenja bolesti na ljude smatra vrlo niskim.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede u suradnji s Veterinarskim fakultetom prepoznala je značaj i važnost praćenja proširenosti infekcije koronavirusom u životinja te se tokom 2021. godine u tu svrhu i provodi Program praćenja proširenosti infekcije.

- Bez obzira na to što nema epidemioloških pokazatelja da kućni ljubimci sudjeluju u širenju infekcije na ljude, i dalje se preporučuje da osobe za koje postoji sumnja ili u kojih je potvrđeno da su oboljele od Covida-19 izbjegavaju bliski kontakt sa svojim kućnim ljubimcima te brigu o istim povjere drugoj osobi do ozdravljenja - savjetovali su iz Ministarstva.

Higijenska praksa

Preporučuje se primjena dobre higijenske prakse i nošenje zaštitne maske za lice. Životinje vlasnika zaraženih virusom Covidom-19 trebale bi se držati u zatvorenom prostoru, sukladno epidemiološkim mjerama koje se primjenjuju i na oboljele osobe.

Također, kao dio dobre opće prakse, pri rukovanju i njezi životinja potrebno je provoditi osnovne higijenske mjere uključujući pranje ruku nakon rukovanja i boravka sa životinjama, hranom za životinje, kao i izbjegavanje ljubljenja, lizanja od strane životinja ili dijeljenja iste hrane.

Ministarstvo poljoprivrede redovito prati informacije koje o koronavirusu u životinja objavljuje OIE te će u slučaju bilo kakvih novih spoznaja o tome odmah obavijestiti struku i javnost, prenosi Hina.

Više o temi Koronavirus

NA VRH

Podijeli članak na