LIDERI DVIJE ZEMLJE

Sastali se Makron i Milanović: Nepravedno je što sam tek ja prvi francuski predsjednik u Hrvatskoj

Predsjendik Francuske je dodao da je pripadnost EU ono što doprinosi miru i prosperitetu

Makron i Milanović. Sanjin Strukic/PIXSELL

N. Aj.

25.11.2021

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) doputovao je sinoć u prvu službenu posjetu nekog šefa francuske države Hrvatskoj.

Službeni Zagreb očekuje njegovu podršku za šengenski prostor i eurozonu i potpisivanje ugovora o kupovini francuskih borbenih aviona, prenosi Index.hr.

Nova etapa u zapadnom Balkanu

Francuska himna Marseljeza odjekivala je jutros na Pantovčaku na svečanom dočeku Makrona. Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Makrona uz najviše državne počasti.

- Zahvaljujem vam na srdačnom dočeku i razgovoru, veliko mi je zadovoljstvo i ponosan sam što sam prvi predsjednik Francuske koji je posjetio Hrvatsku od osamostaljenja. Radi se o jednoj nepravdi jer ova posjeta je simbol našeg prijateljstva - rekao je Makron.

Dodao je da je pripadnost EU ono što doprinosi miru i prosperitetu.

- Ova saradnja koju ćemo osnažiti je izuzetno važna za temu koja je pred nama, za temu zapadnog Balkana, to je ono što će nam omogućiti da izradimo novu etapu u zapadnom Balkanu. Znam da će nam vaše veze na zapadnom Balkanu pomoći u tome. Ova posjeta je sigurno novo poglavlje. Zahvalan sam vam na razgovoru i na onome što je pred nama - poručio je Makron.

Radna večera s Plenkovićem

Milanović je rekao da je sa Makronom razgovarao o nabavci aviona, ali i dešavanjima u regiji i u svetu.

- Francuska je jedina nuklearna sila u EU, ona to sve gleda na jedan širi način od našeg. Razgovore ocjenjujem odličnima. Radujem se svemu ovome, deklaraciji o saradnji, ovo je za Hrvatsku novi početak, ovo je ozbiljna promjena kojoj se radujem - poručio je Milanović.

Po dolasku u Hrvatsku Makron je bio na radnoj večeri s premijerom Andrejem Plenkovićem u užem formatu, gdje su na dnevnom redu bila globalna i regionalna pitanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.