BANSKI DVORI

Hrvatska i Francuska potpisale ugovor o kupovini francuskih borbenih aviona Rafalea

Plenković i Makron potpisali su i Sporazum o strateškom partnerstvu koji će dodatno ojačati odnose dviju država

H. J. I. / Anadolija

Emanuel Makron i Andrej Plenković

Foto: Anadolija


U Banskim dvorima u Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske, potpisani su ugovori o nabavci 12 aviona tipa Rafale od Francuske te Sporazum o strateškom partnerstvu između dviju država, a hrvatski premijer Andrej Plenković i francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) poslali su poruku kako je važno raditi na priključenju država zapadnog Balkana euroatlantskim integracijama, javlja Anadolija. 

Vrijednost ugovora je 1,1 milijardi eura

Hrvatska i Francuska potpisale su ugovor o kupovini francuskih borbenih aviona Rafalea, a potpis su stavili ministri obrane dviju zemalja Mario Banožić i Florens Parli (Florence Parly) u prisustvu Plenkovića i Makrona.

Hrvatska, prema potpisanom ugovoru, od Francuske kupuje 12 korištenih francuskih višenamjenskih borbenih aviona tipa Dassault Rafale F3R, deset jednosjeda i dva dvosjeda za 1,1 milijardu eura, a riječ je o iznosu koji će biti isplaćen u pet obroka od 2022. do 2026. godine.

Plenković i Makron potpisali su i Sporazum o strateškom partnerstvu koji će dodatno ojačati odnose dviju država, a koji podrazumijeva saradnju na području političkog dijaloga, ekonomske, obrambene te sigurnosne suradnje, kao i kulturnu, naučnu, obrazovnu i upravnu saradnju.

Hrvatski premijer ocijenio je kako nabava eskadrile borbenih aviona Rafale predstavlja novu fazu odnosa između dvije zemlje, ali kako znači i jačanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i borbenih sposobnosti Hrvatske vojske.

- Avioni će sigurno uticati na vanjskopolitički, sigurnosni i obrambeni karakter Hrvatske koja na taj način štiti svoj teritorij i dobiva sposobnost saradnje u okviru NATO-a i Europske unije - izjavio je Plenković.

Reforma Izbornog zakona u BiH

Dodao je kako će borbena eskadrila imati ulogu odvraćanja mogućih pretendenata na hrvatski teritorij, ali biti i izvoznik sigurnosti te važan čimbenik stabilnosti na jugoistoku Europe.

Plenković je dodao kako je posebna tema sastanka bio jugoistok Evrope s naglaskom na Bosnu i Hercegovinu, pri čemu je izrazio nadu da će se u narednim sedmicama i mjesecima pronaći rješenje za reformu Izbornog zakona u toj zemlji "prema Pariško - Dejtonskom sporazumu iz 1995. godine".

Predsjednik Francuske je naveo kako su razgovarali o problemima koji postoje između Bugarske i Sjeverne Makedonije kao i o reformi Izbornog zakona u BiH.

- Tu trebamo zajednički djelovati i to ćemo učiniti tokom narednih mjeseci - poručio je Makron.

Zapadni Balkan ima istu evropsku viziju i evropski put kao Hrvatska, istakao je francuski predsjednik te dodao kako je na ovom području, u nekim zemljama, prije svega potrebno rješavati probleme te stabilizirati međusobne odnose država, Kosova i Srbije, te Bugarske i Sjeverne Makedonije, kao i reformirati Izborni zakon u BiH. Naglasio je kako je važno razbiti etničke podjele koje su još prisutne na zapadnom Balkanu.

Hrvatska je spremna za Šengen

Makron je izrazio podršku hrvatskim nastojanjima za ulazak u Šengenski prostor, kao i za ulazak u eurozonu, a potpisivanje ugovora o nabavi borbenih aviona nazvao je historijski značajnim i važnim za stratešku saradnju te zajedničku sigurnost dviju zemalja i cijele Evropske unije.

- Hrvatska je spremna za Šengen, to je pokazala, proces je ispoštovan, potvrdila je da ima solidnu zaštitu svojih vanjskih granica u borbi protiv krijumčarenja - kazao je Makron te najavio kako zagovara i reformu Šengena.

U 2020. godini Hrvatska i Francuska ostvarile su 1 milijardu eura razmjene, dok je u ovoj godini ta razmjena, zbog pandemije koronavirusa, smanjena na 782 milijuna eura.

Hrvatska je druga zemlja Evropske unije nakon Grčke koja kupuje Rafale, s tim da će prvi kontingent borbenih aviona biti isporučen krajem 2024., a drugi početkom 2025. godine.

NA VRH

Podijeli članak na