PREMIJER SLOVENIJE

Janša: EU koordinira blokadu zračnog saobraćaja zbog nove varijante virusa

Prema prvim ocjenama, ova verzija, koja već ima 32 mutacije, može se širiti brže od prijašnjih

N. Aj.

Slovenski premijer Janez Janša

Foto: Agencije


Slovenski premijer Janez Janša potvrdio je u petak da je u toku koordinirana akcija u Evropskoj uniji kako bi se onemogućio veći unos nove, vjerojatno opasnije varijante koronavirusa iz Južne Afrike.

- Koordiniramo jedinstvenu blokadu zračnog saobraćaja iz južnoafričke regije za EU. Varijanta koronavirusa B.1.1.529 iznimno se brzo širi i donosi novu brigu u idućim sedmicama i mjesecima. Ponašajmo se odgovorno - napisao je na svom Twitteru Janša, čija zemlja do kraja ove godine predsjedava Vijećem EU.

Južnoafrički institut za zarazne bolesti NICD objavio je u četvrtak da su u Južnoj Africi otkrivena prva 22 slučaja zaraze novom verzijom virusa B.1.1.529, a ista varijanta je potvrđena i u Bocvani i Hong Kongu.

Prema prvim ocjenama, ova verzija, koja već ima 32 mutacije, može se širiti brže od prijašnjih.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da još uvijek proučava koliko je ova varijanta virusa opasna i treba li je uvrstiti na popis novih varijanti koronavirusa koje izazivaju zabrinutost. Putovanja u regiju gdje se je pojavila ta varijanta već su ograničile Njemačka, Austrija, Italija i Češka, a prije njih isto su postupile vlasti u SAD, Izraelu i Singapuru.

Evropska komisija predložit će članicama da ograniče putovanja iz Južne Afrike i otkažu zračne veze s tim područjem zbog širenja nove verzije koronavirusa, potvrdila je u petak i Ursula fon der Lajen (von der Leyen), predsjednica Evropske komisije, prenosi Hina.

NA VRH

Podijeli članak na