KORONAVIRUS

Zbog smrti mlade Slovenke vakcina "Johnson&Johnson" odsad samo uz potpis

Mlada Slovenka umrla je u bolnici krajem septembra, manje od dvije sedmice nakon vakcinacije, od posljedica ugrušaka i krvarenja u mozgu

Vakcina "Johnson&Johnson". Agencije

N. Aj.

30.11.2021

Slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar najavio je u utorak potpuno obustavljanje vakcinacije vektorskom vakcinom "Johnson&Johnson" u Sloveniji, nakon što je potvrđen i drugi slučaj da je ta vakcina izravno povezana sa smrću vakcinisane osobe.

- Predložit ćemo da se vakcinacija tim cjepivom omogući samo na izričit zahtjev i uz vlastoručni potpis osobe, kazao je Poklukar na konferenciji za novinare, ne isključujući mogućnost da bi se zbog neželjenih posljedica slično rješenje moglo donijeti i za cjepivo "AstraZenece".

Uzrok smrti 20-godišnje Ljubljančanke Katje, koja je umrla krajem septembra, nedvojbeno je bila povezana s cijepljenjem protiv Covida-19 vektorskim cjepivom "Johnson&Johnson", potvrdilo je u utorak posebno medicinsko vijeće koje je formirano odmah nakon tog tragičnog slučaja, dodavši da je odluka svih pet članova komisije o tome bila jednoglasna. U slovenskoj javnosti takva se odluka i očekivala s obzirom da se radilo o mlađoj osobi koja nije imala nikakve komorbiditete.

Mlada Slovenka umrla je u bolnici krajem septembra, manje od dvije sedmice nakon vakcinacije, od posljedica ugrušaka i krvarenja u mozgu. Vijeće je nakon pregleda dokumentacije ustvrdilo da je njezino liječenje u bolnici nakon hitnog prijema bilo adekvatno i da su učinili sve da je spase te da prije vakcinacije nisu postojale indikacije protiv vakcinacije.

Riječ je o drugom potvrđenom smrtnom slučaju kao izravnoj posljedici stvaranja ugrušaka i krvarenja u mozgu nakon kojih je uslijedila smrt, nakon što je sličan fatalni ishod komisija potvrdila kod mlađe ženske osobe, supruge slovenskog diplomata, u proljeće ove godine. Ona je također umrla nakon cijepljenja vakcinom "Johnson&Johnson".

Slovenska vlada u parlament je poslala zakonsko rješenje po kojemu bi osobe koje su doživjele teške zdravstvene posljedice nakon vakcinacije mogle dobiti odštetu od najviše 60 hiljada eura, a rodbini preminulih do 10 hiljada. O tome kao dijelu "protukoronskog" zakonskog paketa uskoro treba odlučiti parlament, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.