SIJE MRŽNJU

Svi se ogradili od Bokana: "Promoter zla, mrzitelj žena, prostak..."

Bokan je u TV nastupu uživo, govoreći o Mariniki Tepić, potpredsjednici Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, optužio Rumune i Rumuniju da su "nacionalni neprijatelj" Srba i Srbije

Bokan nema granicu u vrijeđanju: Bolje da nije dodatno objašnjavao. Agencije

E. T. / Blic.rs

30.11.2021

Promoter zla, mrzitelj žena, prostak. Šovinista, fašista, homofob.

Ovo je, u najkraćem, lik i djelo reditelja Dragoslava Bokana, takoreći biografija čovjeka koji već 30 godina aktivno i strasno huška građane Srbije i mrzi sve koji nisu tako lijepi i ispravni kao On. I sve to radi listom nekažnjeno, ako se izuzme kazna od godinu dana zatvora iz 2009. godine zbog pomaganja u razbojništvu nad Novosađaninom Tomislavom Đorđevićem i njegovom porodicom, piše Blic.rs.

Kako je sud tada utvrdio, Bokan je 1996. godine učestvovao u organizovanju razbojništva i obezbijedio oružje uz pomoć kojeg su direktni izvršioci oteli 250.000 od poznatog privrednika Đorđevića. Bokan se na ponovljenom suđenju branio tvrdnjom da sa cijelim slučajem nema veze, a da mu je priznanje iznuđeno psihičkom i fizičkom torturom.

Pitanje je, doduše, da li je i ta presuda preživjela. Ako je vjerovati članku Vikipedije o Bokanu, presuda je 2010. oborena - "intervencijom Milomira Marića"?!


Sije mržnju po Srbiji i regionu

I kad ovakav karakter uzme da "brani" nacionalne interese Srbije, nije ni čudo što se preigra pa ih nađe u prijateljskoj Rumuniji i rumunskom narodu, koji čak ima i izreku: "Rumun ima samo tri prijatelja: Dunav, šumu i Srbina".

Bokan je u TV nastupu uživo, govoreći o Mariniki Tepić, potpredsjednici Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, optužio Rumune i Rumuniju da su "nacionalni neprijatelj" Srba i Srbije.

- Marinika Tepić je pripadnik nacionalne manjine koja mrzi Srbiju i srpski narod, koja je ušla kod (Nenada) Čanka u njegovu antisrpsku organizaciju kad je bila mlada djevojka dok je studirala - šta? - rumunski jezik. Iz rumunske porodice, rumunska mama, rumunski tata, radila u rumunskoj organizaciji. Ona je naš neprijatelj, ona je nacionalni neprijatelj, ne samo ideološki i politički, i to mora da bude jasno. Moramo da definišemo ono što mora da brani srpska država - rekao je Bokan u TV nastupu, piše Blic.

Ovakvi stavovi su naišli na sveopštu osudu javnosti u Srbiji. Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) je nazvala Bokana "fašističkim ološem".

- Trideset godina ovaj fašistički jurišnik sije mržnju po Srbiji i zemljama regiona. Ovaj osuđeni kriminalac slobodno se pojavljuje u medijima i širi svoje ludačke i fašističke ideje. Ovakvom smeću nije mjesto na televizijima, nego u zatvoru - poručuje LSV.


Aleksandar Vučić: To je sramota!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je ovim povodom rekao da "apsolutno osuđuje svakoga ko osuđuje bilo koga na nacionalnoj osnovi".

- Marinika Tepić je lažov i ništa dobro nije uradila za zemlju, ali i ja Rumune obožavam i Ukrajince, i Bošnjake, i Mađare... I ne dam da neko nekoga napada što pripada drugoj naciji. Uvijek ću da izrazim svoje neslaganje sa tim. To je sramota - rekao je Vučić.

Reagovala je i Brankica Janković, Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti, koja je navela da je "krajnje neprimjereno, diskriminatorno i zabranjeno zakonom dovođenje u vezu bilo čije nacionalne i etničke pripadnosti sa poslom kojim se bavi".

- Sigurno da nije cilj, ni interes, našeg društva ni države da se bilo ko vrijeđa na osnovu nacionalne pripadnosti, jer smatram da Srbija vodi odgovornu politiku kada su u pitanju nacionalne manjine. Da u svim strankama, pa i u vladajućoj stranci, ima puno ljudi koji pripadaju nekoj od nacionalnih manjina - rekla je Janković, dodavši da se time nanosi velika šteta. 

Ambasada Rumunije u Beogradu saopštila je danas da najoštrije osuđuje poruke mržnje koje je iznio Bokan.

- Ambasada Rumunije u Beogradu najoštrije osuđuje govor mržnje usmjeren prema rumunskoj manjini u Republici Srbiji, medijsku manipulaciju pripadnosti ovoj manjini u političkom kontekstu i propagiranje lažnih vijesti o Rumunima koji su građani Srbije, proglašavajući ih “nacionalnim neprijateljima”. Ovakve izjave narušavaju principe dobrog suživota i doprinosa rumunske manjine u kulturnom bogatstvu i društveno-ekonomskom razvoju srpske države - navela je Ambasada Rumunije.

Ambasada je istakla da bi "ovakav potez prema zajednici koja je dokazala lojalnost državi Srbiji i koja pozitivno doprinosi atmosferi međuetničkog suživota u Republici Srbiji mogao baciti sjenku na prijateljske odnose između Rumunije i Republike Srbije, koji su oduvijek bili spona između dvije etničke zajednice u objema državama".


Besramno pravdanje Bokana

Bokan je samo dan poslije užasnog TV ispada napravio salto mortale u vlastita usta. U novom bizarnom TV nastupu bestidno je odbacio kritike da je Mariniku Tepić vrijeđao na nacionalnoj osnovi, navodeći da "neko pokušava da stvori nepostojeći sukob sa Rumunima".

Bokan sada tvrdi da je "iz revolta" pomenuo funkcionerku SSP kao "prvu i jedinu Rumunku u historiji fenomenalnih odnosa Srba i Rumuna koja kvari te odnose".

- Ona kao izrod rumunskog naroda izdaje principe na kojima stoje odnosi srpskog i rumunskog naroda. Ona je postala prva Rumunka koja pravi haos između dva naroda - kazao je Bokan.

Bokan je ocijenio da „neko pokušava da napravi spin“ od te priče.

- Ne postoji nijedan narod na Balkanu sa kojim Srbi imaju fantastične odnose kao što imamo sa Rumunima. Ni u ratovima se ti odnosi nisu uskomešali - dodao je Bokan.


Proziva žrtve silovanja

Na tapetu Bokanove mržnje nedavno je bila još jedna žena, mlada glumica Milena Radulović, koja je javno optužila samozvanog profesora glume Miku Aleksića za silovanje.

Bokan je tim povodom sramotno govorio o dešavanjima u Aleksićevoj takozvanoj školi glume, praktično minimizirajući sve što su djevojke i žene govorile o užasima koje su u njoj proživljavale.

Bokan je Milenu Radulović napao rekavši da mu je nepojmljivo da žrtva silovanja o tome pravi seriju i piše scenario. To je inače jedna od teorija zavjere kojom u pojedinim medijima brane Miku Aleksića - da je Milena Radulović sve izmislila za potrebe filmskog scenarija kojeg je navodno htjela da ekranizuje sa Draganom Bjelogrlićem.

- Ako je ona pod traumom, ako joj je teško da svjedoči, ako plače, jeca, ne želi toga da se sjeća, a sad pravi seriju. To je perverzno - rekao je Bokan.


Deklarisani homofob

Bokan nikad ne napada moćnike, ali zato su mu slabiji, nebranjeni i manjine često na meti. Tako je, govoreći o seksualnom obrazovanju, ustvrdio da djeci ne treba pričati o seksualnosti, "pogotovo ne o homoseksualnosti".

- Kada pričamo o pojedincima, djecu ne može da spasi nikakav učitelj, niti učiteljica, jer i oni mogu da budu pedofili - izjavio je Bokan .


Biografija Dragoslava Bokana

Bokan je Beograđanin, reditelj i predsjednik takozvanog Instituta za nacionalnu strategiju.

Nekadašnji je pripadnik paravojne formacije "Beli orlovi", koje su nazivali i Šešeljevcima jer je SRS navodno učestvovala u njenom formiranju. Sa njima je Bokan bio na ratištima u Hrvatskoj i BiH.

Tokom rata osnovao je svoju stranku "Srpski otadžbinski savez”, a učestvovao je i na republičkim izborima za predsjednika 1992. godine, kao predsjednik SOS. Bio je savjetnik za medije načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Nebojše Pavkovića, radio za brojne medije i jedan je od suosnivača Rusko-srpskog kulturnog centra, a radio je i kampanje za desničarske stranke i organizacije poput SRS, "Obraz" i SNP Naši.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.