TUŽNA VIJEST ZA KULTURU

Preminuo pozorišni i filmski kritičar Petar Volk

Volk je bio i upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta, kada su po prvi put na njegovu inicijativu došli strani reditelji u ovu kuću, imena poput Hestingsa iz Amerike, Zafirelija iz Italije, Tavstanogova iz Rusije

Petar Volk. Danas

E. T. / Danas

5.12.2021

Pozorišni i filmski kritičar dr, Petar Volk preminuo je jučer poslije moždanog udara u 90-oj godini, saopštila je njegova porodica.

Autor je više od 60 knjiga iz oblasti filma i teatra. Volk je bio prvi direktor FEST-a, direktor Pulskog filmskog festivala, također bio je na čelu Jugoslavija filma, zatim direktor pozorišnog muzeja Srbije, gde je pokrenuo ediciju časopisa Teatron i objavio ključne knjige o velikim glumcima srpskog teatra kao što su bili Raša Plaović, Žanka Stokić, Pera Dobrinović.

Volk je bio i upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta, kada su po prvi put na njegovu inicijativu došli strani reditelji u ovu kuću, imena poput Hestingsa iz Amerike, Zafirelija iz Italije, Tavstanogova iz Rusije.

Predavao je kao redovni profesor predmet “Istorija filma” na Fakultetu Dramskih umjetnosti u Beogradu, gdje je bio i šef katedre za Istoriju i teoriju, a bio je i predsjednik upravnog odbora Instituta za film.

Njegove knjige su pionirska djela iz oblasti historije srpskog pozorišta kao i filma, gdje je obradio svaku predstavu u svakom pozorištu u Srbiji, od devetnaestog vijeka do danas. U knjizi “Pisci nacionalnog tetra” obradio je 660 imena srpskih dramskih pisaca bacivši sasvim novo svjetlo na dramske pisce.

Prvi doktorat na svijetu iz oblasti animiranog filma dobio je na prestižnom i najstarijem univerzitetu u Evropi, na Karlovom univerzitetu u Pragu 1968. godine, a drugi doktorat nauka mu je dodijelio Univerzitet umjetnosti u Beogradu. Njegov rad i doprinos razvoju filmske i pozorišne umjetnosti u Srbiji je od neprocjenjivog značaja, i zato je dobitnik niza nagrada i povelja, od kojih mu je najdraža bila oktobarska nagrada grada Beograda. Godinama je pisao pozorišne kritike za Ilustrovanu Politiku.

Dr Volk je rođen u Bosanskom Petrovcu, 9. novembra 1931. godine. Gimnaziju je završio u Banjoj Luci, a studije književnosti u Zagrebu. Bio je atletičar, član jugoslovenske reprezentacije kao trkač na 400 metara, a onda, opredjelivši se za teatar i film, otisnuo iz Sarajeva gdje je bio dramaturg i pozorišni kritičar, i došao u Beograd. 

Bio je oženjen velikom glumicom Mirjanom Kodžić 50 godina sa kojom je imao kćerku drk Maju Volk. Poslije smrti Mirjane Kodžić, oženio se po drugi put doktoricom Radmilom Bilbijom. Iza njega je ostala kćerka Maja, troje unučadi i jedno praunuče.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.