NAKON PROTESTA

Mali: Na sjednici Vlade Srbije u četvrtak razmatranje izmjena Zakona o eksproprijaciji

On je ponovio da taj zakon nema veze sa kompanijom "Rio Tinto", koja na zapadu Srbije planira otvaranje rudnika litijuma

Siniša Mali. Radio Slobodna Evropa

Radio Slobodna Evropa

5.12.2021

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da očekuje da će Vlada Srbije na sjednici u četvrtak, 9. decembra, razmatrati izmjene Zakona o eksproprijaciji, zbog kojeg su pored ostalog organizirane protestne blokade širom Srbije.

- Danas ćemo napraviti prijedlog izmjena novog zakona, kako bismo do četvrtka imali na sjednici vlade. Krajnji rok za potpisivanje je do desetog u mjesecu, a ući će u parlament na usvajanje do kraja godine - rekao je Mali 5. decembra za televiziju Prva.

On je ponovio da taj zakon nema veze sa kompanijom "Rio Tinto", koja na zapadu Srbije planira otvaranje rudnika litijuma, kao i da se "nijedna odluka neće donositi bez građana koji žive tamo" i bez završene studije o uticaju na životnu sredinu, piše Radio Slobodna Evropa. 

U gradovima širom Srbije su 4. decembra na poziv ekoloških organizacija i udruženja građana po drugi put organizirane protestne blokade sa kojih se tražilo zaustavljanje projekata koje smatraju ekološki štetnim, među njima i projekat kompanije "Rio Tinto", kao i da predsjednik Srbije ne potpiše izmjene Zakona o eksproprijaciji.

Ove izmjene omogućavaju državi da po hitnom postupku, sa skraćenim rokovima, oduzme imovinu u privatnom vlasništvu i za to isplati naknadu vlasniku, ukoliko je oduzimanje imovine potrebno zbog projekata od javnog interesa.


Potreban Vučićev potpis za usvajanje zakona

Na protestima se čulo da izmjene zakona idu u korist "Rio Tintu" kako bi mogao da dođe do preostalih parcela za rudnik koje nije otkupio od mještana. Vlast je u više navrata takve navode negirala.

Predsjednik Srbije je 4. decembra izjavio da će "probati da se angažira da se uradi novi Zakon o izmjenama i dopunama zakona o eksproprijaciji", koji bi po hitnoj proceduri ušao u Skupštinu.

On je u Gornjim Nedeljicama, gdje je kompanija "Rio Tinto" zainteresirana da eksploatiše rudu jadarit, rekao da Zakon nije protivustavan i da je krajnji rok za njegovo potpisivanje 10. decembar.

- I da ide po hitnoj proceduri u Skupštinu, a ako ne onda da vratimo stari zakon tim novim - rekao je Vučić.

Da bi zakon stupio na snagu potrebno je da ga nakon usvajanja u parlamentu potpiše predsjednik Srbije.


Ministar građevine: Politizacija slučaja "Rio Tinto"

Ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je da Vlada Srbije neće uraditi ništa bez završetka studije o procjeni uticaja na životnu sredinu i dodao da "postoji veliko pitanje politizacije slučaja Rio Tinta'".

- Taj projekat ima velike ekonomske benefite, ako se realizuje prosječna plata u lozničkom kraju će biti veća od 1.500 eura, vjerovatno bi u ovom gradu u narednih 10 godina bio otvoren i univerzitet. Tačno je da projekat ima i određene ekološke rizike i mi od njih ne bježimo - rekao je Momirović 4. decembra za list Večernje novosti.

Prema njegovim riječima, "ministarstvo na čijem je čelu je izdalo preduslove kako bi bila urađena studija o procjeni uticaja na životnu sredinu".

- Mi smo svjesni rizika, oni postoje, ali kataklizmične najave kakve se mogu čuti su potpuno neprimjerene i odudaraju od realnosti - naveo je Momirović.


Novak Đoković podijelio sliku sa protesta u Beogradu

Teniser Novak Đoković podijelio je na svom Instagram profilu sliku sa blokade mosta Gazela u Beogradu, uz poruku o zdravlju.

- Čist vazduh, voda i hrana su ključevi zdravlja. Bez toga, svaka riječ o "zdravlju'"je suvišna - stoji u Đokovićevoj objavi na Instagramu, koju je ilustrovao fotografijom sa protesta koji su 4. decembra održani u Beogradu i širom Srbije.

Građani su blokirali saobraćajnice u više gradova u Srbiji, nakon što ih je nekoliko ekoloških organizacija pozvalo da na taj način izraze protest protiv "Rio Tinta" i Zakona o eksproprijaciji.


Đokovićeva objava na Instagramu. Radio Slobodna Evropa

Udruženja građana, ekološke organizacije, dio stručne javnosti i veliki broj opozicionih stranaka smatraju da bi rudnik litijuma mogao da ima negativne posljedice po životnu sredinu.

Iz "Rio Tinta" su ranije odbacili ove tvrdnje i obećali poštovanje najviših ekoloških standarda.

Podzemni rudnik još nije dobio dozvolu za gradnju jer se čeka procjena uticaja na životnu sredinu, a predstavnici vlasti su obećali da će lokalno stanovništvo na referendumu odlučiti da li želi rudnik ili ne.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.