CRNA GORA

Lokalni izbori: Đukanovićevoj stranci apsolutna vlast u Petnjici

Na Cetinju je DPS osvojila najveći broj mandata, ali neće moći samostalno formirati vlast

Sa današnjeg glasanja. Radio Slobodna Evropa

Radio Slobodna Evropa

6.12.2021

Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića moći će samostalno da formira vlast u Petnjici, iako je osvojila najveći broj glasova u tri crnogrske opštine u kojim su jučer održani lokalni izbori.

Stranke parlamentarne većine na državnom nivou predvođene Demokratskim frontom (DF) su preuzele vlast u Mojkovcu. Na Cetinju je DPS osvojila najveći broj mandata, ali neće moći samostalno formirati vlast.


U Mojkovcu koaliciona vlast stranaka

Kako je saopćeno iz Demokratskog fronta (DF), u Mojkovcu će biti formirana koaliciona vlast stranaka koje čine parlamentarnu većinu na državnom nivou.

Demokratska partija socijalista će poslije 16 godina vladavine, izgubiti vlast u Mojkovcu, iako pojedinačno ima najviše mandata, ali nema koalicioni kapacitet za formiranje lokalne vlasti.

U Mojkovcu, opštini na sjeveru Crne Gore, pravo glasa imalo je 6.814 birača, učestvovalo je šest izbornih lista a bira se 31 predstavnik za lokalni parlament


Na Cetinju je pravo glasa imalo 13.753 birača

Iako je na Cetinju ostvarila najbolji rezultat, Demokratska partija socijalista će morati da formira koaliciju sa nekim od dosadašnjih partnera.

- DPS je osvojio oko 43 posto glasova. Očekivanja su da DPS bude okosnica vlasti u Cetinju. I da će biti formirana koaliciona vlast i stabilna većina - saopćio je nosilac liste Miloš Ražnatović.

Iz partija vladajuće koalicije na državnom nivou, na izborima u Cetinju učestvovali su Građanski pokret Ura i Demokrate koji su osvojili po oko 10 posto glasova, dok Demokratski front nije učestvovao. Na Cetinju je pravo glasa imalo 13.753 birača.


U Petnjici DPS osvojio apsolutnu većinu

Demokratska partija socijalista je proglasila pobjedu na lokalnim izborima u Petnjici, koja je nastanjena dominantno bošnjačkim stanovništvom.

Nosilac liste u Petnjici Erol Muratović je sopštio da će DPS u toj opštini imati apsolutnu većinu od 17 odbornika, od ukupno 31.

Izborni dan na Cetinju i u Petnjici protekao je mirno dok je u Mojkovcu bilo manjih incidenata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.