YIHR

Vlada Srbije do 15. decembra Sudu u Strazburu mora dostaviti odgovore o muralu zločincu Mladiću u Beogradu

Nakon što institucije nisu reagovale na nasilne prijetnje i napade na prostorije YIHR-a, aktivisti Inicijative obratili su se Evropskom sudu za ljudska prava koji sada od Vlade traži objašnjenje postupke ili nečinjenja institucija, saopćeno je

Mural ratnog zločinca Ratka Mladića u Beogradu: Farba očišćena nedugo nakon što je nanesena. Nova.rs

N. Aj.

9.12.2021

Evropski sud za ljudska prava obavezao je Vladu Srbije da odgovori na pitanja u vezi sa ugrožavanjem sigurnosti aktivista Inicijative mladih za ljudska prava nakon neuspješnog uklanjanja murala Ratka Mladića 9. novembra u Njegoševoj ulici u Beogradu i zabranu javnog okupljanja od strane Ministarstva unutrašnjih poslova.

Nakon što institucije nisu reagovale na nasilne prijetnje i napade na prostorije YIHR-a, aktivisti Inicijative obratili su se Evropskom sudu za ljudska prava koji sada od Vlade traži objašnjenje postupke ili nečinjenja institucija, saopćeno je iz YIHR-a.

Zakon o slobodi pristupa informacijama

- Pitanja na koja Vlada Republike Srbije mora da odgovori Evropskom sudu do 15. decembra su, između ostalog, koji su koraci preduzeti nakon nasilnih prijetnji, koji su koraci preduzeti nakon napada na kancelariju Inicijative, da li su počinioci identifikovani, da li je bilo krivičnog postupka?

Vlada Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Tužilaštvo se do sada nisu bavili ovim pitanjem. Ministarstvo unutrašnjih poslova je odbilo da Inicijativi dostavi bilo kakve informacije povezane s njenim postupcima u vezi sa prijetnjama i napadima, te nas je uputilo da podnesemo zahtjeve pozivajući se na Zakon o slobodi pristupa informacijama. YIHR nikada nije dobila nikakav odgovor od Ministarstva - navodi se u saopćenju.

Zapaljen transparent „Nikad nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici”

Istaknuto je da su napadi na Inicijativu dio iste matrice i politike kao i napadi na Žene u crnom, čije su kancelarije dva puta vandalizovane u posljednja dva mjeseca, a čije su aktivistkinje napadnute u centru Beograda kada je njihov transparent „Nikad nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici” ukraden i nakon toga javno zapaljen.

- Istovremeno, po istom receptu, dio Vračara oko murala Ratku Mladiću već mjesec je zona bezakonja, gdje vladaju huligani, gdje se zakoni ne sprovode, što je danas potvrdila i momentalna obnova murala nakon što je opština Vračar tokom noći pokušala da ga ukloni.

Vlada Srbije je dužna da do 15. decembra dostavi detaljne odgovore Evropskom sudu za ljudska prava - zaključuje se u saopćenji YIHR-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.