SKUPŠTINA GRADA LOZNICA

Povučen prostorni plan za izgradnju rudnika litija u Srbiji

Pokret Ekološki ustanak, koji okuplja desetine udruženja i organizacija i građanskih inicijativa, prethodne je tri subote organizirao proteste i blokade saobraćajnica i autocesta zahtijevajući povlačenje spornih zakona o eksproprijaciji i o referendu

Sa jednog od protesta u Srbiji. Arhiv

N. Aj.

16.12.2021

Skupština grada Loznice, Srbija, danas je po hitnom postupku stavila izvan snage odluku o donošenju Prostornog plana kojim je bila predviđena izgradnja rudnika litija u tom kraju, što je bio jedan od uvjeta masovnih ekoloških protesta i blokada saobraćajnica posljednja tri vikenda u pedesetak gradova Srbije.

Za stavljanje odluke izvan snage glasalo je 46 vijećnika Skupštine grada, niko nije bio protiv, a usvojena je bez prethodne rasprave, nakon što je takvu odluku lokalne skupštine ranije ove sedmice najavio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.


Ukidanjem odluke o donošenju Prostornog plana ispunjen je prvi zahtjev lokalnih udruženja i aktivista zabrinutih za očuvanje okoliša, dok jedan od vođa pokreta Ekološki ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta poručuje da odlukom lozničke skupštine nije riješen problem rudarenja litija u Srbiji, koje namjerava započeti međunarodna kompanija Rio Tinto.

Potrebno je da srbijanska vlada poništi sve sporazume s tom kompanijom i ukine svoju uredbu iz 2020. godine, poručio je Jovanović poslije današnje sjednice Skupštine općine Loznica.

Jovanović je rekao da će Aleksandar Vučić učiniti sve i ispuniti sve zahtjeve samo da smiri situaciju do izbora najavljenih za početak aprila iduće godine.

Pokret Ekološki ustanak, koji okuplja desetine udruženja i organizacija i građanskih inicijativa, prethodne je tri subote organizirao proteste i blokade saobraćajnica i autocesta zahtijevajući povlačenje spornih zakona o eksproprijaciji i o referendumu. Te zakone aktivisti vide kao formalne preduslove kojima bi vlast željela olakšati dobivanje dozvola i odobrenja za istraživanja i eksploataciju litija u većem dijelu zapadne Srbije.

Suočen s pritiskom hiljada ljudi na ulicama i cestama, srbijanski predsjednik pristao je povući sporni zakon o eksproprijaciji te od vlade ishoditi djelomične izmjene zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Ekološki ustanak najavio je sljedeći protest za subotu 18. decembra ispred zgrade srbijanske vlade, sa zahtjevom da srbijanska izvršna vlast stavi izvan snage sve dosadašnje sporazume i memorandume s konzorcijem Rio Tinto te zabrani daljnja istraživanja i rudarenje litija na cijelom teritoriju Srbije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.