VAŽNA INICIJATIVA

Varhelji učestvuje na sastanku Otvoreni Balkan

Kako navodi prištinska televizija, učesnicima će se u istom formatu obratiti i direktor CEFTA sekretarijata Emir Ðikić i generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu

Rama, Vučić i Zaev. Agencije

E. T. / Tanjug

19.12.2021

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, prema najavama medija, učestvovat će putem video-linka na sastanku inicijative "Otvoreni Balkan", koji će se održati u ponedjeljak i utorak u Tirani, prenosi Klan Kosova.

Kako navodi prištinska televizija, učesnicima će se u istom formatu obratiti i direktor CEFTA sekretarijata Emir Ðikić i generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Ranije je najavljeno da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boraviti sutra i prekosutra u Tirani, gdje će sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Zoranom Zaevom, učestvovati na sastanku regionalne inicijative za saradnju Otvoreni Balkan.

Predviđeno je potpisivanje ukupno šest sporazuma, među kojima je i Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu.

Vučić će u ponedjeljak u Tirani imati neformalan susret sa Ramom i Zaevom na zajedničkoj večeri, a u utorak je predviđeno održavanje više sastanaka, rečeno je Tanjugu u Predsjedništvu Srbije.

U Palati brigada u Tirani, 21. decembra, prvo će biti održan sastanak trojice zvaničnika i članova delegacija sa predstavnicima Atlantskog savjeta, na kojem će se razgovarati o Strateškom planu za Otvoreni Balkan 2022.

Zatim će uslijediti ceremonija potpisivanja trilateralnih i bilateralnih sporazuma, pa Regionalni forum o poljoprivredi i regionalnoj saradnji na kojem će učestvovati zvaničnici, ministri poljoprivrede i ruralnog razvoja, rektori poljoprivrednih univerziteta i predstavnici privrednih komora.

Na kraju će trojica lidera - predsjednik Vučić i premijeri Rama i Zaev, održati zajedničku konferenciju za novinare.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.