TIRANA

Sastali se Vučić, Rama i Zaev: Počeo sastanak u okviru inicijative "Otvoreni Balkan"

Glavna tema sastanka u Tirani je uspostavljanje jedinstvenog tržišta rada, kao i jedinstvene radne dozvole koja bi trebala zaživjeti već od početka 2022. godine

Sastali se Zaev, Rama i Vučić. Anadolija

N. Aj. / Anadolija

21.12.2021

U Tirani je jutros počeo novi sastanak u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", na kojem učestvuju premijer Albanije Edi Rama, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanak lidera počeo je dolaskom Zaeva i Vučića u Palatu brigada gdje ih je primio Rama.

Glavna tema sastanka u Tirani je uspostavljanje jedinstvenog tržišta rada, kao i jedinstvene radne dozvole koja bi trebala zaživjeti već od početka 2022. godine.

Sastali se Zaev, Rama i Vučić. Anadolija

Nakon sastanka lidera i plenarne sjednice, bit će održano i svečano potpisivanje više sporazuma, kao i Forum poljoprivrede i regionalne saradnje. Na kraju sastanaka lideri učesnici će održati konferenciju za novinare.

Očekuje se da će današnjim sastancima prisustvovati i predstavnici Evropske komisije, Vijeća za regionalnu saradnju i privrednih komora iz regiona.

Albanija, Sjeverna Makedonija i Srbija su inicijativu za saradnju zemalja Zapadnog Balkana nazvali inicijativom "Otvoreni Balkan", dok su Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina pozvane da postanu dio nje.

Dio javnosti u Albaniji ne podržava inicijativu "Otvoreni Balkan" zbog čega je sinoć u Tirani održan protest koji je organizovao bivši premijer Albanije Sali VBrriša (Berisha), a podržale ga pristalice opozicione Demokratske stranke Albanije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.