EVROPSKI KOMESAR

Varhelji poručio Vučiću, Zaevu i Rami: Trebaju nam BiH, Crna Gora i Kosovo

Moja poruka je da držite ovu inicijativu i dalje otvorenom za ostale na Zapadnom Balkanu kako bi i ostali partneri mogli da se pridruže "Otvorenom Balkanu", rekao je

Varhelji: Održao sastanak putem video linka. twitter

E. Ć.

21.12.2021

Oliver Varhelji (Varhelyi), evropski komesar za proširenje, danas je na sastanku "Otvorenog Balkana" putem video linka poručio da je važno da se u tu regionalnu akciju priključe i preostale tri zemlje partnera, odnosno BiH, Crna Gora i Kosovo.

- Moja poruka je vama trojici (Vučiću, Zaevu i Rami) da držite ovu inicijativu i dalje otvorenom za ostale na Zapadnom Balkanu kako bi i ostali partneri mogli da se pridruže "Otvorenom Balkanu" - rekao je Varhelji, te istakao realnost kako jedino Balkan zajedno može povećati BDP cijelog regiona, te da bi samo kroz zajedničko tržište BDP regiona mogao da se poveća, prema njegovo procjeni, za čak trećinu.

Varhelji je rekao kako pojedine zemlje u regionu džaba grade puteve i željeznicu, ako te države ne priznaju jedna drugoj dozvole i diplome, zbog čega kamioni dugo čekaju na granicama.

- Nadam se da će i ostala tri partnera veoma brzo pridružiti "Otvorenom Balkanu". Investiramo i nudimo najmanje jednu trećinu BDP-a cijelog regiona, ali moraju svi učestvovati u regionalnoj saradnji - poručio je Varhelji, te istakao da je lako biti prijatelj Balkanu. Dodao je kako je on iz Mađarske i da bolje razumije potrebe balkana. 

- Drugi zaključak je da region želi da bude jedinstven u ekonomskom smislu, ali i socijalnom, želi da bude jedinstven kao što smo mi u EU - naglasio je Varhelji.

Kaže da se divi činjenici koliko se trojica lidera Vučić, Rama i Zaev zalažu za "Otvoreni Balkan" i dodao da je to prva inicijativa koja je došla izvorno sa Zapadnog Balkana, kao i da je važno što su spremni da ga prošire i na ostale na zemlje. Dodao je da je svaka regionalna integracija na bazi EU vrijednosti dobra i za Balkan i EU.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.